U proizvodnji rasada paprike neophodno je obezbediti veoma kvalitetno seme koje prethodno treba ispitati. Prvenstveno treba utvrditi klijavost i
energiju klijanja.
Seme treba pre setve obavezno dezinfikovati suvim ili vlažnim postupkom zbog uništavanja patogenih na njemu. U tom cilju seme treba potopiti u 2% rastvor natrijum hidroksida (NaOH) u trajanju od 10-30 minuta, a zatim seme treba dobro isprati u čistoj vodi. Slični efekti se postižu i potapanjem semena u 15% rastvor trinatrijumfosfata (Na3PO4) u trajanju od 20 minuta i nakon toga seme dobro isprati vodom.
Radi ubrzanja klijanja i nicanja seme paprike se često pre setve kvasi ili naklijava. Navlaženo ili naklijalo seme znatno pre niče. To je značajno jer seme paprike i u povoljnim uslovima sporo niče. Nakvašeno, nabubreno i naklijalo seme može da se seje samo uz idealne uslove vlažnosti i temperature pa bi probuđena klica mogla da nastavi probuđene procese.
Prilikom setve u lošim uslovima treba koristiti normalno suvo seme. Količina semena dobre klijavosti kreće se od 7-8 grama po metru kvadratnom kod srednje rane i kasne setve.
Optimalni sklop biljaka za obezbeđivanje kvalitetnog rasada je 600-700 biljaka po kvadratnom metru.
Pre setve treba uneti herbicid Devrinolili koji se unosi u zemljište u količini od 30-40 grama na 100 metara kvadratnih leje gde će se sejati rasad paprike. Nakon setve rasad treba obilato zaliti, a zatim po površini primeniti neki od insekticida.
S obzirom na to da je paprika toploljubiva biljka treba voditi računa o temperaturnim uslovima, a naročito u fazi klijanja i nicanja. Sa nicanjem paprike nužno je voditi računa i o dobroj osvetljenosti biljaka i blagom snižavanju temperature (oko 18ºC).
Autor: Zoran Milosavljević, savetodavac ratarstva i povrtarstva
psss.rs