Sadnja krompira nakon primenjenih mera za kontrolu moljca

krompir na polju

Sadnju krompira obaviti samo korišćenjem zdravih i neoštećenih krtola.

Koje još preventivne mere moramo preduzeti kako bismo sprečili širenje krompirovog moljca, najznačajnije štetočine krompira.

Preventivne mere u kontroli krompirovog moljca

Na području Srbije, započela je setva krompira namenjenog za ranu proizvodnju.

Od sledeće nedelje se očekuje početak pripreme za setvu krompira namenjenog za jesenju proizvodnju.

Krompirov moljac (Phthorimaea operculella) je najznačajnija štetočina krompira u južnim krajevima naše zemlje, a od pre nekoliko godina postaje sve značajniji problem u proizvodnji krompira i na području Vojvodine.

Hemijske mere zaštite u suzbijanju krompirovog moljca predstavljaju samo korektivne mere, a za uspešnu zaštitu useva krompira od ove štetočine neophodna je primena svih raspoloživih preventivnih mera, preporuka je Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

U ovom trenutku, pre sadnje krompira namenjenog za jesenju proizvodnju koji je i najugroženiji od ove štetne vrste, preporučuju se sledeće mere kontrole:

  • Sadnja sorti krompira kraćeg vegetacionog perioda (rane i srednje rane sorte) jer su najugroženije sorte sa dugom vegetacijom
  • Korišćenje zdravih i neoštećenih krtola, prilikom prebira krompira treba izbaciti sve krtole sa simptomima napada moljca (kao i drugih štetnih organizama) i uništiti ih
  • Duboka sadnja (optimalna dubina setve 15 cm)
  • Formiranje visokih bankova

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede