Претрага
Претрага

Rukola se seje u martu, a pristiže za berbu već za oko 40 dana

Rukola, Eruca sativa, je skromno lisnato povrće. Gaji se tokom cele sezone na otvorenom, a u plastenicima tokom cele godine jer je otporna na hladnoću....

Rukola, Eruca sativa, je skromno lisnato povrće. Gaji se tokom cele sezone na otvorenom, a u plastenicima tokom cele godine jer je otporna na hladnoću.

Koriste se listovi blago ljutkastog ukusa za svežu potrošnju, najčešće kao dodatak salatama i različitim jelima.

Uzgaja se u sistemu plodoreda. Najbolje uspeva na lakim peskovitim i srednje teškim zemljištima. Voli osunčane terene iako uspeva i u zasenčenim delovima povrtnjaka. Za rukolu su najbolja plodna, dobro drenirana zemljišta.

Osnovna obrada izvodi se na dubinu 20 cm, uz kvalitetnu površinsku pripremu, jer se rukola gotovo isključivo proizvodi direktnom setvom iz semena, a seme je veoma sitno (masa 1.000 semena je oko 1,5 g). Đubri se sa oko 60-80 kg/ha azota , 60-80 kg/ha fosfora i 100-120 kg/ha kalijuma.

Setva rukole

rukola ponik

Rukola je otporna na niže temperature i seje se u rano proleće, od marta sukcesivno, pa do kraja jeseni. Preporučuje se međuredni razmak od 15 cm do 30 cm. Razmak između biljaka u redu neka bude 5-10 cm. Seme je sitno, pa dubina polaganja semena treba da bude na oko pola centimetra. Za setvenu površinu od jednog hektara potrebno je 1,5-2 kilograma semena.

Rukola i za uzgoj po organskim principima

Mere nege

Od mera nege treba primeniti redovno zalivanje, najbolje sistemom kap po kap, i suzbijanje korova okopavanjem.

Ova otporna biljka traži mere zaštite od prouzrokovača bolesti i insekata. Pepelnica i peronospora mogu se javiti u vlažnim godinama, a infekcije koje prouzrokuju bakterije javiće se ukoliko se biljke zalivaju visokim normama navodnjavanja. Listove oštećuju buvači, a lisne vaši mogu usporiti rast.

Rukola se vrlo uspešno uzgaja po principima organske proizvodnje i tada se koriste namenski preparati za zaštitu biljaka ili biološke mere zaštite.

Berba rukole

rukola

Listovi se beru kada se dobro formira rozeta, što je vreme 25-40 dana nakon setve. Berba može biti čupanjem cele biljke ili se beru pojedinačni listovi. Sa jednog hektara može se ostvariti prinos i do 25 tona.

Nakon berbe oprano lišće se za duže čuvanje može pakovati u vakumirane kese ili plastične kutije. Preporučena temperatura za duže čuvanje je 0-5 stepeni.

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno