Rukola se može proizvoditi tokom cele godine. Proizvodi direktnom setvom.
Rukola (Eruca sativa L.) je lisnato povrće. Kod nas se poslednjih godina sve više koristi za pripremanje ukusnih i pikantnih salata.
Pripada familiji kupusnjača. Jednogodišnja je zeljasta biljka.
Za ishranu koristimo listove koji su vrlo aromatični i imaju gorak ukus.
Spada u grupu lekovitog povrća i stimulativno deluje na želudac i creva.
Listovi sadrže vitamin C (100 do 200 mg/100g), mineralne materije i vlakna.
Za rukolu se kaže da je skromna biljka. Nema velikih zahteva u odnosu na zemljišta i otporna je na niske temperature.
Dobro podnosi sušu i osunčane terene, a može se gajiti i na vetrovitim terenima. Zato se može proizvoditi tokom cele godine.
Agrotehnika, takođe, nije zahtevna.
Osnovnu obradu treba uraditi na dubini od 20 cm.
Setva i nega rukole
Pošto se proizvodi direktnom setvom zahteva kvalitetnu površinsku obradu.
Vrlo sitno seme se seje sukcesivno, a setva počinje u martu i traje do oktobra.
Međuredni razmak je od 20 do 30 cm, a u redu 3 do 5 cm na dubini od oko 1 cm.
Za jedan hektar potrebno je do 2 kilograma semena.
Nega useva se sastoji od međuredne obrade i navodnjavanja. Ne trpi veće štete od bolesti i štetočina.
Listovi se mogu brati nakon 40 dana od setve, kada je rozeta lepo formirana. Na kvadratni metar prinos je do 2 kilograma.
Rukola se koristi za pripremu salata, a naseckani listovi su ukusan začin. U većini slučajeva se meša sa drugim povrćem, pa salati daje specifičnu aromu.
Može se i obariti ili blanširati, ali tada gubi gorčinu. Seme rukole se koristi kao začin za pripremu senfa.