Projekat AGRINNO: Predstavljen prvi savremeni plastenik

AGRINNO Novi Sad 3

Startovao projekat AGRINNO: Predstavljen prvi savremeni plastenik za unapređenje proizvodnje u povrtarstvu.

Na oglednom polju novosadskog Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima, učesnicima radionice „Uzgoj povrća u inovativnom plasteniku“, predstavljen je danas prvi savremeni plastenik, nabavljen u sklopu realizacije projekta AGRINNO, koji se sufinansira iz Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, podsetio je ovom prilikom da je cilj projekta AGRINNO, koji je prvi projekat sufinansiran iz fondova Evropske unije u kojem je resorni sekretarijat vodeći partner, da se ojača inovativni pristup i preduzetnički duh kod mladih ljudi u oblasti agrobiznisa.

AGRINNO Novi Sad plastenik

Sekretar Radojević je podsetio da je reč o projektu ukupne vrednost preko 325 hiljada evra, koji treba da omogući mladim i nezaposlenim licima u seoskim sredinama da unaprede svoju proizvodnju i svoje proizvodne kapacitete u oblasti povrtarstva.

Resorni sekretar je rekao da je predviđena nabavka još tri ovakva plastenika, koji će biti smešteni na tri lokacije širom Vojvodine- u srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu s namerom da se na ovaj način motivišu i edukuju mladi poljoprivredni proizvođači da se bave poljoprivredom uz korišćenje najnovije opreme i tehnologije.
„Pored želje da mladim poljoprivrednim proizvođačima obezbedimo mogućnost da osavremene svoju proizvodnju u plasteniku, ovo je i način da primenom inovativnih modela u radu dođu i do boljeg profita i ostanu na selu“, rekao je Radojević.

AGRINNO Novi Sad 3

On je podsetio da je do realizacije ovog projekta, došlo zahvaljujući zajedničkom prepoznavanju projektne ideje sa partnerima iz Županije Čongrad u Mađarskoj, novosadskim Institutom za ratarstvo i povrtarstvo, kao i Fondom za evropske poslove u Novom Sadu.

Kako je resorni sekretar naglasio, naredni korak je edukacija. U saradnji sa Naučnim institutom za ratarstvo i povrtarstvo Sejkretarijat za poljoprivredu će započeti seriju edukativnih seminara posvećenih proizvodnji u plastenicima, kako bi ovaj vid savremene proizvodnje našao brzu primenu kod proizvođača.

Dr Radojević je pozvao sve one koji se bave plasteničkom proizvodnjom da iskoriste subvencije koje im nude u Pokrajinskom sekrertarijatu za poljoprivredu, kako bi došli do kvalitetne i ekonomski održive investicije.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede