Претрага
Претрага

Proizvodnja kvalitetnog rasada

Najosetljivija faza u proizvodnji povrća je proizvodnja rasada. Rasad je mlada biljka sa 4-10 stalnih listova,       dobro razvijenog korenovog sistema, čvrstog, temeljnog i elastičnog...

rasad navodnjavanje
Galenika
Najosetljivija faza u proizvodnji povrća je proizvodnja rasadaRasad je mlada biljka sa 4-10 stalnih listova,
 
 
rasad navodnjavanje
 
dobro razvijenog korenovog sistema, čvrstog, temeljnog i elastičnog stabla, visine 10-35 cm, zavisno od biljne vrste.
 
Kvalitet rasada zavisi od: temperature, svetlosti, hranjivog supstrata, kvaliteta semena, preciznosti setve, vode i đubrenja. Kvalitetan rasad se meri visinom i debljinom stabla od hipokotila do epikotila i od kotiledona do prvog pravog lista.  

Dužina rasadničkog perioda zavisno od biljne vrste:

– paprika i paradajz 50-70 dana  
– kupusnjače 30-35 dana  
– krastavac 20-25 dana                                                                                            
Dužina nicanja: Paprika i paradajz niknu za 6-12 dana, kupusnjače i krastavac 4-6 dana. 

Temperature zemljišta posle setve
– paprika       25-28
– paradajz    22-25
– kupusnjače  18-20
– krastavac     25-30
Temperature posle 12-15 dana
– paprika   20-22   
– paradajz  18-20 
– kupusnjače  14-16
– krastavac      18-20
 Relativna vlažnost vazduha

– paprika         60-70% 
– paradajz        50-60%
– kupusnjače    60-70%
– krastavac       80-85%

 

Provetravanje

– jako
– jako
– jako
– umereno 

Setva pikiranog rasada za ranu proizvodnju je od 10-15. I za papriku i paradajz, a kupusnjače 15-20. I.

Setva nepikiranog rasada za srednje ranu proizvodnju je 5-15. III za paradajz i papriku, 25-30. III krastavac i 1-15. III kupus.
 
Autor: Mira Miljković, dipl. inž.
psss.rs    
 
Podeli sa prijateljima:

Preporučeno

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Pročitajte još