Plastenici – čišćenje i plodored

plastenici

Priprema zemljišta u plastenicima počinje čišćenjem objekata od ostataka prethodne kulture i korova.

plastenici

Sledeća mera je rasturanje zgorelog stajnjaka, 3-4 kilograma po metru kvadratnom i NPK. Rasturanje stajnjaka na dubini 20-25 cm i zaoravanje. Ako je pod predhodnu kulturu zaoravan stajnjak, onda se vrši samo jesenje oranje i predsetveno NPK.

Dezinfekcija zemljišta obavlja se radi uništavanja štetnih organizama (gljivice, bakterije, korovi), kao i prisutnih štetočina. Ovo je skupa operacija koja zahteva i dosta znanja. Najčešće se obavlja vodenom parom ili basamid-granulatom.

Kao mera da se ovo izbegne ili smanji na najmanju meru preporučuje se primena plodoreda. Plodored je smena kultura u plasteniku u određenom vremenskom periodu.

Vrlo česta pojava kod neupućenih proizvođača je proizvodnja iste kulture u više proizvodnih ciklusa. Kao rezultat višegodišnjeg uzgoja iste kulture pojavljuju se neželjeni efekti: zamor zemljišta, povećanje toksina, pogoršenje strukture zemljišta, smanjenje prinosa, a kao krajnji rezultat pojavljuje se zaraženost zemljišta, te nemogućnost uzgoja za duži period bez dodatih, dosta skupih investicija, kao što je dezinfekcija zemljišta. Preporučuje se smena osnovne kulture svake proizvodne godine. Ukoliko se sade kulture iste familije (patlidžan, paprika, paradajz ili familije kukurbitace (Cucurbitaceae) ili dr.), može se očekivati umanjen prinos. Zbog toga se proizvođačima preporučuju te preventivne mere očuvanja zemljišta.

Autor: Mira Miljković, dipl. inž.

psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede