Paštrnak u plasteniku – agrotehnika

pastrnak

Proizvodnja paštrnaka u zaštićenom prostoru je kod nas retkost. Ova biljka je značajna za plodored u plasteničkoj proizvodnji.

O proizvodnji paštrnaka u plastenicima više saznajemo od Dragana Mijuškovića iz PSSS.

Paštrnak u plasteniku

Korenasto-krtolaste biljke imaju značajnu ulogu u sistemu plodoreda, ali kod većine proizvođača koji se bave plasteničkom proizvodnjom nisu zastupljene.

Paštrnak na istom mestu može se gajiti nakon 3-4 godine.

Predusevi

Za plasteničku proizvodnju dobri predusevi su: boranija, paprika, paradajz, krompir, kupusnjače, dok na otvorenom polju biljke iz porodice leguminoza, vrežaste biljke i krompir.

Agrotehnika za uzgoj paštrnaka u zaštićenom prostoru

Osnovna obrada zemljišta se izvodi na 35-40 cm s jeseni, a površinska priprema obavlje se neposredno pre setve.

Đubrenje

Paštrnak se đubri samo mineralnim đubrivima: azota 100-120 kg, fosfora 80-100 kg i kalijuma 120-140 kg po hektaru. Osnovnom obradom unosimo 1/2 fosfora i kalijuma, površinskom pripremom ili startno unosimo 1/2 azota i 1/4 fosfora i kalijuma u prihranama unosimo drugu polovinu azotnih đubriva i 1/4 fosfornih i kalijumovih đubriva u dve, tri prihrane.

Potrebna količina semena, sklop, dubina setve

Setva u zaštićenom prostoru obavlja se januara, februara, dok na otvorenom polju prva nedelja poljskih raova ili početkom marta. Potrebna količina semena je 4-6 kg/ha u zavisnosti od krupnoće semena. Na otvorenom se postiže sklop od 200000-250000 biljaka. Dubina setve 2 cm, međuredno rastojanje 30-40 cm u redu 8-10 cm. U trakama sa četiri ili šest redova, razmak traka 50-60 cm a između redova 20-30 cm a razmak u redu 10-15 cm.

Nega paštrnaka 

Kad biljke dobiju 3-4 lista, navlažimo zemljište i vršimo proređivanje na 10-15 cm,  sledeća operacija kultiviranje. Vlažnost zemljišta održavamo navodnjavanjem, prihrane izvodimo pre navodnjavanja s kultiviranjem.

Na početku i sredinom vegetacije folijarne prihrane daju dobre rezultate ili upotreba mikrobioloških đubriva. Operacije okopavanja ili kultiviranja izvode se u 2-3 navrata.

Berba u plasteniku se obavlja za potrebe tržišta najčešće ručno, a na otvorenom polju može i mašinski – vadilicama, prinosi se kreću 20-50 t/ha.

Foto: pixabay.com            

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede