Optimalna vlažnost zemljišta i vazduha u zaštićenom prostoru jedan je od preduslova za dobar rast i razvoj biljke. Količina vode, vreme i način zalivanja zavise od vrste, sorte, načina gajenja, faze rasta ali i od spoljašnjih meteoroloških faktora.
Potreba biljaka za vodom
Postoje četiri grupe povrća u zavisnosti od potreba za vodom:
- povrće koje dobro usvaja vodu i intezivno je troši (cvekla),
- povrće koje dobro usvaja vodu i ekonomično je troši (lubenica, dinja, paradajz, paprika, pasulj, mrkva, peršun),
- povrće koje slabo usvaja vodu i neekonomično je troši (kupusnjače, plavi patlidžan, krastavac, rotkvica, salata, spanać),
- povrće koje slabo usvaja vodu, ali ekonomično je troši (luk).
Optimalna vlažnost
Najveće potrebe biljaka za vodom su u početnim fazama rasta (period rasada) i u fazi plodonošenja i tada vlažnost zemljišta treba da je 80 % PVK, a u ostalim periodima vegetacije 70 % PVK.
Za gajenje povrća u zaštićenom prostoru važi osnovno pravilo – da biljci stalno treba obezbediti dovoljno vode, i to u sloju zemljišta u kojem se razvija koren. Temperatura vode za zalivanje treba da je najmanje 19-20 ºC, najviše 34-35 °C, a optimalna je oko 25 ºC. Za navodnjavanje su najpogodniji jutarnji časovi.
Orijentaciono količina vode koja je potrebna dnevno biljci je 2,5 – 3 l/m².
Valentina Aleksić,
dipl. inž. melioracija zemljišta i voda