Kupovina sistema za navodnjavanje nakon analize 7 važnih faktora

navodnjavanje

Kupovina sistema za navodnjavanje je velika investicija. Zato je pre odabira sistema važno razmotriti sve činioce koji utiču na njegovo najbolje funkcionisanje

Klimatske promene iz godine u godinu sve su izraženije, pa se nameće pitanje kako ublažiti sušne periode? Kao jedno rešenje je navodnjavanje, gde uslovi dozvoljavaju, da voda bude lako dostupna, da ulaganja u opremu budu opravdana, da očekivani prinos opravdava uložena sredstva.

Za postizanje dobrih rezultata u proizvodnji i efikasnog korišćenja sistema za navodnjavanje važno je da se obavi sledeće:

  1. Analiza fizičkih osobina zemljišta.
  2. Analiza hemijskih osobina zemljišta.
  3. Norme zalivne za gajenu kulturu.
  4. Potrebe za podrivanjem.
  5. Potrebe za odvodnjavanjem.
  6. Intezitet zalivanja.
  7. Kvalitet vode kojom se navodnjava (Ph vrednost, EC vrednost)
navodnjavanje parcele
Navodnjavanje parcele

Sistem za navodnjavanje uz ekonomično ulaganje

Ovo je osnova predznanja kako bi se krenulo u razmišljanje o ekonomskim i zakonodavnim uslovima koje treba obezbediti. Sistema ima u izobilju, od potpune automatizacije do najpristupačnijih, lako dostupnih. Preporuka je da se ovom problemu pristupi odgovorno kako bi ulaganje koje može koštati i do 40.000 evra/ha, bude maksimalno ekonomično. Navedene činjenice o potrebi poznavanja određenih znanja ne mogu se zanemariti, jer svaki nesmotren korak može ugroziti proizvodnju što nije cilj.

Korist od navodnjavanja je višestruka, viši i stabilniji prinosi, standardan kvalitet proizvoda, dve žetve, stabilniji prihodi, viši stepen održivosti gazdinstva. Kao vrlo bitna stavka je izvor energije koja će pokretati sistem kao i količina pristupačne vode. Dobro se potkrepite navedenim znanjima iz navedenih oblasti iako uvek mogu neki noviteti da iskrsnu. Kako bi se ublažile stresne situacije sušnih perioda moramo brže reagovati i nikako ne zanemariti navedeno.

Dipl. inž. poljoprivrede Jovan Sušić
PSSS Šabac

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede