Претрага
Претрага

Mladi korisnici poljoprivrednog inkubatora počeli berbu povrća

U plastenicima u Novom Bečeju, koji su podignuti u okviru programa „Poljoprivredno-preduzetničkih inkubatora za mlade“, počela je berba povrća. Mladi poljoprivrednici veruju da će nakon dve...

mladi korisnici plastenika
Galenika

U plastenicima u Novom Bečeju, koji su podignuti u okviru programa „Poljoprivredno-preduzetničkih inkubatora za mlade“, počela je berba povrća. Mladi poljoprivrednici veruju da će nakon dve godine

mladi korisnici plastenika

korišćenja plastenika u inkubatoru, organizovati proizvodnju u svojim plastenicima.

„U plasteniku proizvodim paradajz. Očekujem po struku prinos od oko 7 do 10 kilograma. Početnik sam i vrlo sam zadovoljan. Robu ću, za sada, prodavati na pijaci. Mislim da ću za dve godine zaraditi dovoljno novca da mogu da nastavim proizvodnju u svom plasteniku“, kaže Vladimir Antonović, korisnik plastenika.

Mlada dama, Dragana Marčićev, je zadovoljna uslovima u kojima radi. U svakom trenutku ona i ostali korisnici, mogu da računaju na pomoć stručnjaka.

„Važno nam je da steknemo iskustvo kako bismo nakon dve godine mogli sami da organizujemo proces proizvodnje. Proizvodim papriku. Ispoštovala sam sve agrotehničke mere. Očekujem da ću iz ovog plastenika od 240 kvadratnih metara ostvariti prinos od 2,5 do 3 tone.“

Nadležni u opštini Novi Bečej veruju da će kroz ovaj projekat zadržati mlade na selu i uputiti ih u proizvodnju povrća. Zainteresovanost za učešće u projektu je bilo solidno, kaže zamenik predsednika opštine, Matija Kovač. Ipak, mladi iz okolnih sela pokazali su više interesovanja od meštana Novog Bečeja. Zato nadležni planiraju da u narednoj godini ovakav model sprovedu u naseljima Kumane i Bočar, poručuje Kovač.

Program „Poljoprivredno-preduzetničkih inkubatora za mlade“ je realizovan uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Američke agencije za međunarodni razvoj. U programu, sem Novog Bečeja, učestvuju i Zrenjanin sa 15 i Kikinda sa 12 plastenika.

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno