Korenove nematode na povrću i kako ih suzbiti

nemaotde gale

Nematode (Meloidogyne sp.) predstavljaju veliki problem proizvođačima, posebno u zaštićenom prostoru gde su za njih pogodni uslovi – viša temperatura i vlažnost vazduha u odnosu na otvoreni prostor.

Nematode su veoma sitne štetočine, teško vidljive golim okom. Ženke su duge 0,4 -1,9 mm kruškastog oblika, dok su mužjaci manji 0,030-0,036 mm crvolikog izgleda.

U zavisnosti od temperature tokom godine mogu imati i do 12 generacija.

Larva prodire u biljku u blizini vrha korena i korenovih dlačica i nakon mesec dana larve prelaze u odrasle ženke kruškolikog oblika. Na korenu biljaka izaziva gale i kvržice različitog oblika koje su ispunjene nematodama. Kada gale puknu počinju da trule, nematode dospevaju u zemljište gde mogu bez uzimanja hrane da prežive do godinu dana. Otvori na galama i kvržicama omogućavaju prodor drugim patigenima (Phytophthora, Vericillium, Fusarium i dr.).

Napadnute biljke usled oštećenja zaostaju u porastu, venu i suše se. Jaja nematoda su veoma otporna pa se pretpostavlja da se u nepovoljnim godinama i u toku zime nematode održavaju jedino u ovom obliku, dok svi drugi stadijumi propadaju.

Suzbijanje nematoda 

Obavezna je primena plodoreda, jer je polifagna štetočina.

Povremeno isušivanje zemljišta kada treba saditi kadificu i šparglu koje imaju antinematocidna dejstva.

Termička i hemijska dezinfekcija daju dobre rezultate u suzbijanju nematoda.

Nematocid Vydate 10 L (10 l/ha, odnosno 100 ml/100 m2) je preparat širokog spektra delovanja za suzbijanje slobodnoživućih i cistolikih nematoda, koji na ove štetočine deluje kontaktno i digestivno. Primenjuje se 8-10 dana nakon rasađivanja.

Autor: Mr Gordana Jovanović, savetodavac za zaštitu bilja

psss.rs

Foto: apsnet.org

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede