Setva zimskih lukova se obavlja od 25. avgusta do 10. septembra. Za proizvodnju zimskog luka najbitnije je vreme setve i korišćenje sorti koje su selekcionisanje za
ovu svrhu.
U proizvodnji zimskih lukova posebnu pažnju treba obratiti na izbor parcele i predusev.
Izbor parcele: strukturna, srednje laka, srednje teška i plodna zemljišta, nezakorovljena.
Predusev: najbolji su oni predusevi koji rano oslobađaju parcelu, da bi bilo dovoljno vremena za obradu i predsetvenu pripremu. Treba poštovati plodored, tako da na istoj parceli luk može da se gaji tek posle 4-5 godina.
Osnovna obrada se vrši na 20-25 cm. Predsetvenom pripremom zemljište treba dobro usitniti kako bi nicanje bilo brzo i ujednačeno.
Dubina sadnje je 1,5-2 cm. Setva se obavlja u četvororedne trake sa razmakom između traka 50-60 cm, između redova 20-25 cm. Posle setve je neophodno zalivanje kako bi se biljke razvile i pripremile za zimske niske temperature.
Sorte i hibridi zimskih lukova imaju povećan sadržaj šećera, sočnu lukovicu i daju visok prinos. Ovi lukovi stižu od sredine maja do sredine juna, kratko se čuvaju i moraju brzo da se potroše.
Autor: Radojka Nikolić, dipl. inž.
psss.rs