Cvekla u postrnoj setvi

cvekla 2

Cvekla se sve češće gaji kao postrni usev. U narednom tekstu od agronoma Radojke Nikolić iz Poljoprivredne stručne službe saznajemo više o tehnologiji proizvodnje ovog useva. 

Odmah posle skidanja predhodnog useva zemljište se nađubri meneralnim đubrivima. U proseku je potrebno 500 kg/ha NPK 3 x15. Najbolje je odraditi hemijsku analizu kako bi se koristila prava količina đubriva.Cvekla ne podnosi direktno đubrenje stajnjakom. Dubina obrade i unošenja đubriva je 25 cm, a posle toga se zemljište fino pripremi do mrvičaste strukture.

U postrnoj setvi cvekla se seje u junu ili početkom jula, u redove sa razmakom 50 cm. Seme se ulaže na dubinu 3 cm.
 
Mere nege su: navodnjavanje, proređivanje, prihranjivanje, okopavanje i zaštita od bolesti i šteočina.
 
Navodnjavanje je obavezna mera u proizvodnji s obzirom da se gaji u letnjim mesecima kada je prisutan nedostatak padavina.
 
Kada nikne treba je prorediti na razmak 6 – 10 cm.  Proređivanje je neophodno jer se za setvu obično koriste klubad iz kojih niče više biljaka. Prvo kultiviranje se obavlja čim se pojave redovi.
 
Prihranjuje se azotnim đubrivima, okvirno oko 200 kg/ha KAN-a.
 
Štetočine koje je napadaju su: buvač, sovice i moljac, a najznačajnije bolesti su pegavost lista i pepelnica. Prilikom upotrebe preparata protiv bolesi i štetočina treba poštovati uputstva proizvođača, posebno karencu.
 
Cvekla se bere u punoj tehnološkoj zrelosti, kada koren dostigne veličinu karakterističnu za sortu, a obavezno pre pojave mrazeva. U našim uslovima to je krajem oktobra i početkom novembra. Posle vađenja odstranjuju se listovi, a korenovi se čuvaju u posebnim skladištima, podrumima ili trapovima. Najbolje se čuvaju na temperaturi oko nula stepeni. Prinos cvekle iz postrne setve je 20-30 t/ha.
 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede