Претрага
Претрага

Crni luk iz arpadžika

Crni luk je najrasprostranjenija povrtarska biljka koja se u ishrani koristi tokom cele godine. Crni luk ima slabo razvijen koren, male usisne moći, tako da...

crni luk mladi
Galenika

Crni luk je najrasprostranjenija povrtarska biljka koja se u ishrani koristi tokom cele godine.

crni luk mladi

Crni luk ima slabo razvijen koren, male usisne moći, tako da veoma važno da zemljište bude dobre strukture i plodnosti, kao i neutralne pH reakcije.

Za luk nisu pogodne parcele sa visokim nivoom podzemnih voda, jer prevlaženo zemljište odlaže pripremu i sadnju. Proizvodnja je rizična na peskovitom i poroznom zemljištu. Ovo povrće slabo uspeva na zakorovljenim parcelama, a ne podnosi stajnjak, koji treba uneti pod predkulturu.

Osnovna obrada zemljišta treba da se obavi u jesen, na dubinu do tridesetak centimetra. Mineralna đubriva se unose pred predsetvenu pripremu zemljišta. Dve trećine planiranih količina fosfora i kalijuma i 20 % azota, unose se predsetveno. Ostatak se daje u nekoliko prihranjivanja, počev od perioda intenzivnog porasta nadzemne mase.

Količina arpadžika po hektaru je: 300- 500 kg sitnog, 500 – 800 kg srednje krupnog i krupnog 800-1000 kg/ha. Sadi se u brazdice, na razmak 15 x 15 cm ili 20 x10 cm.

Uspeh proizvodnje zavisi od kvaliteta sadnog materijala, krupnoće, zdravstvenog stanja i kvalitetnog čuvanja lukovica.

Radojka Nikolić

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno