Berba celera korenaša u našim agro-ekološkim uslovima obavlja se u oktobru pa do kasne jeseni, pre pojave jakih mrazeva. Celer korenaš pripremamo za veđenje
tako što vršimo odsecanje listova, ostavljamo samo kraće peteljke, a zatim vadimo koren.
Prinosi korena se kreću od 20-50 t/ha, kod nekih proizvođača i više. Na tržištu prodaja krupnijih plodova predstavlja problem jer su najkvalitetniji težine oko 600 gr, sa tamno zelenim listovima koje kada presečemo na pola imaju lepu belu boju i jak miris karakterističan za celer.
Naši poljoprivredni proizvođači pre pojave mrazeva vade celer i gusto sade u leje ili odlažu u podrumu, najčešće u sloju peska ili zemlji (bitno je održavati vlažnost). Moguće je čuvanje i u plasteniku ali pri jačim mrazevima obavezno prekrivanje agrilom ili folijom.
Ne preporučuje se čuvanje celera sa drugim povrćem i voćem jer celer odaje jak miris. Dužina čuvanja može biti uspešna pri temperaturi od 0-5 stepeni celzijusovih, (najpoželjnija je oko 1 stepen celzijusovih). Relativna vlažnost vazduha 90-100%, dužina čuvanja oko 100 dana.
Autor: Dragan Mijušković
psss.rs