Batat iz Banata, beli, žuti a uskoro i ljubičasti

vadjenje batata

Proizvodnja batata udruženim snagama dve porodice

Proizvodnja slatkog krompira, batata, poslednjih nekoliko godina se širi i u Banatu. Prijatelji Laslo Fa i Nebojša Babić pokrenuli su zajedničku priču koja nije samo priča o proizvodnji batata, već je mnogo više od toga. Naši vedri domaćini kažu da je ovo priča o pozitivnoj energiji, zadovoljstvu, druženju, boravku u prirodi, odmoru od svakodnevnih poslova.

Nebojsa Babic i Laslo Fa
Nebojša Babić i Laslo Fa

Sve je počelo gotovo slučajno i nije vezano za poljoprivredu, kaže Laslo Fa koji je 25 godina radio u Beču, jer ova dva prijatelja nisu poljoprivrednici i ostvareni su u drugim profesijama. Kada se vratio u Srbiju 2019. godine i osnovao konsultantsku agenciju tražio je osobu koja će napraviti odgovarajući veb sajt za njegovo preduzeće. Od ranije je poznavao Nebojšu koji ima marketinšku agenciju, a deo leta provodi u rodnom Zrenjaninu. Najpre su pričali o poslu, a potom i o batatu.

Nakon odluke da pokušaju proizvodnju na površini od jednog lanca, realizaciju plana su počeli u martu ove godine, na parceli Laslove supruge Ibojke čiju ideju su sledili. Zemljište je dato na agrohemijsku analizu nakon čega su uradili pripremu, kupili sadnice i vrlo brzo organizovali poslove oko sadnje. U pomoć su pritekli prijatelji, kumovi, rodbina, komšije, kolege i tako udruženi, za oko nedelju dana završili sadnju, zadovoljno priča Fa.

Sadnice su posadili u leje pokrivene folijom, potom zalili. Odlučili su da ne koriste pesticide, već su zemljište oko biljaka okopavali i ručno odstranjivali korov. Kada god je trebalo, organizovali su mobu na koju su se svi pozvani rado odazivali. Pokazalo se da je batat otporan i da može uspešno da se gaji i u agroklimatskim uslovima Banata. Pre vađenja ručno su sekli lišće, a potom namenskim plugom vadili krompir, sakupljali i sortirali. Opet svi zajedno.

 

batat krupno

Sa površine od jednog lanca ostvarili su prinos batata od sedam tona. Ove godine bilo je belog batata koji ima ukus oraha i meda i vrlo je sladak i žutog koji je češći kod nas. Planiraju da prošire proizvodnju na još četiri lanca i u asortiman dodaju ljubičasti batat.

„Pozitivna energija nas je spojila i održala. Ljudi koji su ovde nas ispunjavaju srećom i zadovoljstvom jer smo na okupu. To je beogradsko-zrenjaninska ekipa. Pozitivni smo, puni entuzijazma i nema prepreke koju ne možemo da savladamo. Verujemo da treba tražiti izazove i hrabro ići napred“, kaže Fa.

Batat su prodavali kroz kućnu dostavu i porudžbine preko sajta. Jedan deo je prodat trgovinskim lancima. Veruju u slobodno tržište i činjenicu da kvalitet ima prednost u odnosu na konkurenciju i dodaju da što je veće tržište to je bolje. Domaćini kažu da naši potrošači teško menjaju navike i ne vole promene, a mnogi i ne znaju šta je batat i kako da ga koriste u spravljanju jela. Potrebna im je edukacija i zato su preko svog sajta svima koje zanima batat pružili više informacija i nekoliko recepata za pripremu ovog ukusnog povrća.

Branka Babic i Ibojka Fa
Branka Babić i Ibojka Fa

Nebojša Babić je odrastao u Zrenjaninu, a Laslo i njegova supruga Ibojka su mu prve komšije, kuća do kuće. Familije su prijatelji od davnina i u svakakvim vremenima, jer komšija je nekada važniji i od familije, kaže Babić i dodaje da je to pravi primer kako se živi u Vojvodini. Odmah je prihvatio ideju da deo vremena provede u prirodi. Nakon što je probao slatki krompir i saznao više o njegovoj nutritivnoj vrednosti odlučio je da sa Laslom uđe u ovaj posao. Zadovoljstvo da nešto posadite, gajite i da to uspe, da u tome učestvuju deca i prijatelji, to je ono što je lepota življenja i nešto što nema cenu, siguran je Babić.

„Ovo je prva sezona i sve je novo za nas. Sledeća ideja je da napravimo saradnju sa restoranima i hotelima i pravimo nove recepte sa batatom. Naš cilj je da popularizujemo zdravu ishranu. Zato uzgajamo zdravstveno bezbedno povrće. Bolje je da čupamo korove, nego da u ruci satima držimo daljinske upravljače. Srećan sam što su moje ćerke Tisa i Tara prepoznale uživanje ovde i saznale da je upravo rad u bašti najbolji način da obnove energiju. Na ovoj parceli se okupljamo i možemo se pohvaliti da najmlađi član naše ekipe ide u drugi razred osnovne škole, a najstarija je baka od skoro 90 godina. Svako na svoj način doprinosi ovoj lepoj priči“, ističe Babić.

Tara i Tisa Babić kažu da tata Nebojša može da računa na njihovu pomoć, kao i na podršku supruge Branke. Raduju se što je uvek veselo i rad im nije težak, jer uživaju. Tisa dodaje da je ponosna što su uspeli u svemu što su planirali i da veruje da prozvodnja batata jeste deo njihove budućnosti. Najlepše je bilo, kaže, kada su na parcelu došle i njene školske drugarice da pomognu i odmore se od gradske vreve. I porodica Fa ima podršku svoga sina Arpada koji živi u Austriji. Dakle, opet svi zajedno.

zajedno je lakse

Kako pripremiti batat?

Maja Vujošević radi dostavu hrane koju sama priprema. Često su to jela od batata. Kaže da sladak krompir možemo pripremiti kao i običan krompir, ali treba znati da on ima drugačiji ukus, sličan bundevi. Najčešće ga priprema u rerni. Polovine izdubi i puni povrćem, mesom, gljivama, sirom, pa zapeče. Od batata se može praviti pire, potaž, čorba, a može se i rendati.

U pripremi jela korisno je koristi smeše različitih začina: korijandera, kurkume, kumina, crvene paprike, bibera, soli. Rado pravi kolače i poslastice od batata, slično kao što priprema bundevu i dodaje da je slatka pita od batata pravi specijalitet. Vujošević poručuje da obavezno probamo batat jer ima odličan ukus i riznica je zdravih sastojaka.

Objavljeno u listu Poljoprivrednik 2733

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede