Osnovan Klaster „Ujedinjeni za kvalitet“ – Eliminacija falsifikovane hrane i pića u Srbiji

teglice meda

Klaster „Ujedinjeni za kvalitet“ ima za glavni cilj oštru borbu protiv falsifikovanja pre svega meda, rakije i vina, ali i svih drugih proizvoda poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača

Odlukom IO SPOS-a, SPOS je postao jedan od osnivača i član novoformiranog klastera proizvođača hrane i pića. Sedište klastera je u Pančevu, zvanično je osnovan 17. jula 2023. godine, a registrovan od APR-a 2. avgusta 2023. godine.

Klaster „Ujedinjeni za kvalitet“ ima za glavni cilj oštru borbu protiv falsifikovanja pre svega meda, rakije i vina, ali i svih drugih proizvoda poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača koji nam se budu pridružili, objavljeno je na sajtu SPOS-a.

Proizvođači meda, vina i rakije imaju velike probleme sa falsifikovanim proizvodima, a nove laboratorijske metode već pružaju mogućnost jednostavnog i nepogrešivog utvrđivanja falsifikata. Problem je samo u tome što ta metoda, iako nedavno akreditovana, još uvek nije na spisku Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede za slanje službenih uzoraka od strane inspektora, što nam je jedan od prioritetnih ciljeva.

Predsednik Klastera ”Ujedinjeni za kvalitet” je Milan Rajin, potpredsednik je Ivan Smajlović, a preostala tri člana Upravnog odbora Klastera su Katarina Delić, Dejan Veljović i Rodoljub Živadinović.

Klaster poziva na pridruživanje

Znamo da postoji mnogo neprijatelja ovih ideja, odnosno mnogo lobista koji su protiv postizanja ovakvih ciljeva, ali ćemo ih mnogo lakše savladati i pobediti ako nas bude bilo više i budemo pokrili što veći segment falsifikovane hrane i pića, smatraju osnivači i članovi novoformiranog klastera proizvođača hrane i pića.

SPOS poziva istomišljenike da se pridruže klasteru kako bi lakše i brže stigli do cilja – potpune eliminacije falsifikovane hrane i pića u Srbiji.

Članarina je 2.000 dinara mesečno (ili jednokratno 24.000 dinara godišnje). Svrha članarine je samo jedna, a to je finansiranje analiza i to odmah, i pre nego spomenuta metoda bude uvrštena na spisak metoda za slanje službenih uzoraka, naravno preko pokreta potrošača, u skladu sa zakonom, dodaje se u obaveštenju.

Zahtev za pristupanje klasteru možete preuzeti OVDE.

Preporučujemo: Radovi na pčelinjaku od 15. avgusta do 15. oktobra

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede