Radovi na pčelinjaku od 15. avgusta do 15. oktobra

pcelari na polju

Radovi na pčelinjaku: Avgust je za pčelare početak nove pčelarske godine.

Savremeni pčelari zbog toga nastoje da u ovom periodu obezbede što više pčela, zdravih, koje će bez problema ući u zimu. Povoljan ambijent, te kvalitetna hrana, takođe su važni za uspešno prezimljavanje i dobar prolećni razvoj pčelinje zajednice.

Prenosimo tekst koji je objavljen na sajtu bhpcelar.com.

Radovi na pčelinjaku od  15. avgusta do 15. oktobra: Pčele neće vladara, već hizmećara

01–15. avgust

Poslednje vrcanje planinskog meda. Za one koji pčele neće voziti na vrijesak, treće nastavke vraćaju na nekoliko dana pčelama da ih očiste i poprave oštećene čelije od otklapanja poklopaca, a onda ih skladište u magacine.

Ramove i korpuse treba detaljno očisiti, a onda preduzeti sve mere kako se u njih ne bi uselio moljac.

Pojedini pčelari početkom avgusta od starih zajednica forimiraju dve zajednice. Na taj način uvećaju pčelinjak, a metoda se pokazala i kao dobar biološki način u borbi protiv varoe.

Prvo jesenje prihranjivanje pčela sa 2 do 3 litra sirupa. U sirup se dodaju i lekovi. Ove godine večina pčelara daje lekove protiv nozemoze. Higijenska pojila obavezno držati na pčelinjaku.

15–20. avgust

Prvi jesenji pregled.

Najbitnije je utvrditi kvalitet matica: količinu legla, kvalitet polaganja matice, imala li matica dovoljno prostora za polaganja jaja, zdravstveno stanje legla.

Ako primetimo bilo kakav nedostatak u radu matice, potrebno je zameniti je, ili spojiti sa drugom zajednicom gde matica kvalitetno polaže jaja.

Za ovaj period, nakon što su medišni nastavci skinuti i odloženi u magacine, važno je i kvalitetno odraditi tretman protiv varoe. Najbolje se pridržavati uputstva koje dođe uz lek.

Na nekoliko košnica trebamo postaviti podnjače sa mrežom i uloškom, kako bi mogli pratiti opadanje varoe.

25. avgust – 1. septembar

Drugo jesenje prihranjivanje.

Ako iz nekih razloga nismo stigli pčele prihraniti do kraja septembra, sirup možemo dati i malo kasnije, ali nam ovo ne treba preći u praksu.

Miko Despotović, ugledni pčelar iz Bijeljine koji poseduje više stotina košnica otkriva kako svakoj pčelinjoj zajednici za zimu planira po 10 kg šećera kojeg rastvori u vodi odnosa 1:1.

Mnogi pčelari tokom avgusta, ukoliko nisu na nekom mestu gde još ima paše (npr. vrijesak), pčelama daju pogaču ili zajednice prihranjuju kako bi maticu što više stimulisali na polaganje jaja.

Higijenu na pčelinjaku održavati na visokom nivou. Redovno održavanje higjenskih pojila.

1–15. oktobar

Staviti češljeve na leta radi sprečavanja ulaska miševa i ostalih većih štetočina. Ostavlja se 5–7 okvira na češlju za izlazak pčela na pročisne zimske letove i potrebnu ventilaciju u košnici.

U ovom periodu, takođe, još jednom izvršiti tretiranje protiv varoe. Pošto u ovom periodu obično nema lega, sva varoa je na pčeli, što je pogodno za njezino maksimalno uništavanje.

Obezbediti mir na pčelinjaku. Pčelinjak održavati urednim.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede