Zašto i kako se obeležavaju matice?

pcele na poletaljci braon kosnica

Međunarodne boje obeležavanja matice. Matica se obeležava na leđima, između korena krila. Prihvatamo je posebnom hvataljkom ili prstima.

Vrlo često pčelari početnici ali i dugogodišnji pčelari, imaju nedoumice oko obeležavanja matice. Za sve njih, evo objašnjenja, kako i zašto se matica obeležava.

Obeležavanje matice bojom ili lepljenjem se vrši radi njenog razlikovanja od ostalih pčela i lakšeg raspoznavanja i snalaženja prilikom pregleda, intervencije ili trgovine. Iako matice mogu živeti i preko pet godina, njihova se reproduktivna sposobnost iz godine u godinu umanjuje, pa je ekonomski opravdano svake dve do tri godine, staru maticu zameniti novom.

Budući da se matice mogu kupiti i u drugim državama, zbog lakšeg određivanja njihovog godišta, međunarodno je prihvaćen sistem obeležavanja bojama.

Matice se označavaju: belom, žutom, crvenom, zelenom i plavom bojom i svaka je boja specifična za određenu godinu (kao što možete videti na priloženoj fotografiji).

17161134 10211980051718243 1214567031 n

Tako su pčelari npr. 2016. godine matice obeležavali belom, a sledeće 2017. godine žutom bojom.

U svrhu obeležavanja matica može poslužiti bilo koji uljni flomaster (marker) na bazi vode (nikako nitro ili na bazi alkohola!).

Postoje razni setovi za obeležavanje matice, a sadrže: pribor za hvatanje, specijalno lepilo, boje i okrugle plastične pločice s rednim brojevima.

Matica se obeležava na leđima, između korena krila. Prihvatamo je posebnom hvataljkom ili prstima. Desnom rukom maticu odostraga oprezno uhvatimo za krila (pri tome ne smemo pritisnuti njen trbuh!).

matica obelezavanje

NAPOMENA: obeležavanje matica se ne preporučuje početnicima, kao ni amaterima-hobistima koji nemaju više od 10-tak košnica. Ako ipak žele savladati ovu veštinu, bolje da vežbaju na trutovima, dok im hvatanje ne postane rutina.

Napisao: Pčelar Šefik Šefa Silajdžić

Izvor: (bhpcelar)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede