Zamena matica: Kada i kako?

Mahir Devic pcelar 1

Po pravilu matice treba menjati barem svake druge godine. Kada i kako adekvatno zameniti maticu!? 

Mahir Dević, direktor OŠ „Stari Ilijaš“ i profesionalni pčelar piše o svom načinu zamene matica. Tekst je objavljen u BH pčelaru.

Kada i kako adekvatno zameniti maticu!? 

U pravilu matice treba menjati barem svake druge godine ukoliko nismo u mogućnosti da ih zamenimo svake godine. Uvek u pčelinje zajednice dodajte isključivo oplođene i proverene matice iz vlastite proizvodnje (najbolje) ili od proverenog uzgajivača matica. Nemojte praviti sebi luksuz da pčelinje zajednice dugo držite bez matice, jer svaki dan za pčelinju zajednicu je važan kako se ne bi prekinuo kontinuitet razvoja i života pčelinje zajednice koji će se kad-tad pokazati

O matici uopće se jako puno pisalo u pčelarskoj literaturi i svi se uglavnom slažu da je dobra i kvalitetna matica osnovni preduslov za razvoj zdravih i jakih pčelinjih zajednica. Postoje razni metodi uzgoja matica od onih potpuno prirodnih pa do potpuno kontrolisanih-veštačkih. Širok je spektar metoda uzgoja matičnjaka, a isto tako postoje i razni metodi i načini zamene matica.

Obezmatičavanje društva

Svaki pčelar u svojoj praksi je sigurno primenjivao razne metode zamene matica, nekada uspešno a nekada s manje uspeha. Uglavnom svi pčelari o tome sigurno imaju nešto kazati, pa evo i ja sam odlučio da napišem nekoliko redaka na tu temu.

Toplo preporučujem sledeće za razmišljanje:

Maticu menjajte kada su vam društva u najboljoj snazi jer je to pravi trenutak za takvu radnju.  Ovo kažem iz prostog razloga da ne biste naredne pčelarske sezone imali lošu pčelinju zajednicu sa starom i istrošenom maticom koja neće biti u stanju da razvije pčelinje društvo.

Raspravljati o kvalitetu matice i kazati da postoji univerzalno pravilo o oceni kvaliteta matice je sigurno jako teško. Na svom pčelinjaku sam nekada imao i poneku maticu od četiri godine starosti a da sam bio u dilemi da li da je zamenim. Naravno, to su bili retki izuzeci!

U pravilu matice treba menjati barem svake druge godine ukoliko nismo u mogućnosti da ih zamenimo svake godine. Uvek u pčelinje zajednice dodajte isključivo oplođene i proverene matice iz vlastite proizvodnje (najbolje) ili od proverenog uzgajivača matica.

Nemojte praviti sebi luksuz da pčelinje zajednice dugo držite bez matice, jer svaki dan za pčelinju zajednicu je važan kako se ne bi prekinuo kontinuitet razvoja i života pčelinje zajednice koji će se kad-tad pokazati.

Često se dešava u praksi da pčelari početnici obezmatiče pčelinje zajednice iz bilo kog razloga te čekaju da pčele izgrade matičnjake i izvedu maticu. Taj vremenski period može trajati i više od mesec dana – 30 dana X 1500 jajašaca dnevno pa vi sračunajte koliki je to prekid u razvoju pčelinje zajednice napravljen.

Obezmatičavanje pčelinjih zajednica na početku glavne paše, a u cilju kontrolisanja rojevnog nagona ima nekog smisla radi postizanja većih prinosa samo uz dodavanje već zatvorenih matičnjaka što proces izvođenja i oplodnje matice svodi na 15-ak dana koliko i traje većina naših pčelinjih paša.  U svim drugim slučajevima nemojte zajednice ostavljati više od nekoliko dana bez matice.

Prema tome odgovor na pitanje kako adekvatno zameniti maticu podrazumeva sve one metode zamene koje pčelinje zajednice bez matice neće držati duže od nekoliko dana.

Postupak zamene

S ovim želimo postići da naše pčelinje zajednice budu stalno u top formi, a ne da zbog postupka zamene matice izrazito jaka društva zbog diskontinuiteta legla od mesec dana pretvaramo u rojeve, koje ponovo moramo razvijati.

U pravilu 100 % proveren način najbrže a sigurne zamene matica podrazumeva da matice prethodno uzgojimo u oplodnjacima od dva ili tri LR rama, da iste te matice pustimo određeni vremenski period da legu u oplodnjacima kako bismo mogli oceniti njihov kvalitet, a nakon toga da obezmatičimo pčelinju zajednicu kojoj želimo promeniti maticu i istog trenutka preko novinskog papira u prazan LR nastavak dodamo celi sadržaj oplodnjaka tj. maticu i dva rama legla.

Ovaj postupak zamene matice sa celim sadržajem LR oplodnjaka je 100 % siguran i pouzdan.

Ukoliko matice budemo menjali na ovakav način postižemo sledeće:

  • Nismo prekinuli kontinuitet prirodnog razvoja i života pčelinje zajednice.
  • Nema bojazni od neprihvaćanja matice, tj. da će pčele ubiti maticu i početi izgradnju vlastitih matičnjaka kao što se zna desiti prilikom zamene matice u kavezu.
  • Pčelinju zajednicu smo čak i pojačali sa dva rama legla što će jako dobro uticati na njeno zimovanje.
  • Nakon svega nekoliko dana leglo ćemo lepo formirati i skinuti LR telo koje je višak.

Ovakav način zamene matica toplo preporučujem da uradite na kraju pčelarske sezone u mesecu julu ili avgustu kako bi uz adekvatnu prihranu sigurno imali jake pčelinje zajednice spremne na sve izazove zimovanja. Medno!!!

BH pčelar 49

Izvor: www.bhpcelar.com

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede