Uskoro će se znati u kojoj opštini će biti pogon za pakovanje meda

punjenje teglica medom

Odluka o tome u kojoj opštini će biti podignut pogon za pakovanje meda koji udruženo planiraju da izgrade pčelari, biće doneta 26. oktobra.

Ovo je izjavio ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović prilikom posete Gadžinom Hanu.

Nakon razgovora s proizvođačima meda u Gadžinom Hanu, koji se tim poslom bave profesionalno, ali i iz hobija, Nedimović je kazao da je pčelarima odao priznanje, jer su se međusobno „uvezali“ i pokušavaju da naprave pogon gde bi pakovali svoj med i odakle bi ga plasirali na domaće i inostrano tržište.

– Ovo je jedinstven primer gde se ljudi koji se bave istom proizvodnjom sami povezuju i pokušavaju da naprave nešto što će im dati dodatnu vrednost i što će im doneti mnogo više novca nego što su imali do sada, kazao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, potražnja za srpskim medom je velika i ovakvo udruživanje proizvođača iz Gadžinog Hana, Bujanovca, Aleksinca, ali i iz drugih gradova doprineće da se proizvodnja meda u Srbiji još više poveća.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine  će različitim merama podrške, poput subvencija po košnici ili za nabavku opreme koja se primenjuje u pčelarstvu, pomoći da se ta  proizvodna grana razvije, naglasio je ministar, podsetivši da se trenutno vraća 40 odsto uloženih sredstava za nabavku opreme i da se daje 600  dinara  podsticaja po košnici.

Nedimović je precizirao da se u najsiromašnijim opštinama Srbije pčelarima vraća 55 odsto uloženih sredstava za nabavku opreme. Napomenuo je i da su se 32 opštine javile na poziv pčelara lokalnim samoupravama da im dostave ponude za izgradnju pogona za pakovanje meda.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede