Povodom Svetskog dana pčela: Tržište meda preplavljeno falsifikatima, u nekim zemljama i više od 80 %

nacionalno ocenjivanje meda

Tržište meda je preplavljeno falsifikatima, a potrošači imaju sve ređu priliku da dođu do pravog meda

Evropski pčelarski savez (EBA), čiji je član i SPOS, izdao je alarmantno saopštenje za javnost povodom Svetskog dana pčela, koje ovde u celosti prenosimo. EBA je izradila i promotivni video na engleskom jeziku, koji smo titlovali i na srpski jezik, te molimo pčelare da ga preuzmu i podele na društvenim mrežama. Video spot od 18 sekundi promoviše konzumiranje lokalnog meda.

Evropskog pčelarskog saveza (EBA), čiji je član i SPOS, izdao je saopštenje povodom Svetskog dana pčela. U saopštenju se navodi da svi zajedno moramo hitno da radimo na uklanjanju falsifikata meda sa tržišta.

med izvrcan

Tržište meda preplavljeno falsifikatima

Saopštenje

Svetski dan pčela slavi se 20. maja. Slavimo ga u najteže vreme za pčelarstvo u ovom veku.

Tržište meda je preplavljeno falsifikatima (od 46% do 88%, zavisno od države do države Evrope), potrošači imaju sve ređu priliku da dođu do pravog meda, a pčelari sve manje mogućnosti da zbog takve nelojalne konkurencije plasiraju dobijene pčelinje proizvode.

U nekim regionima pčelari već masovno napuštaju pčelarstvo zbog neizdržljive finansijske situacije, plašimo se da to ne postane sveopšti trend ako se trenutno stanje hitno ne promeni. Odustajanje pčelara od gajenja pčela vodi u nesagledive štete po prinose u poljoprivredi! Jer, bez pčelara nema pčela! Zbog klimatskih promena pčele samostalno ne mogu opstati.

Pčelari Evrope su nedavno osnovali Evropski pčelarski savez sa glavnim ciljem borbe protiv falsifikata meda.

Smatramo da svi zajedno moramo hitno da radimo na uklanjanju falsifikata meda sa tržišta. Potrošačima meda se mora obezbediti pravi pčelinji med sa svim benefitima koje sa sobom nosi za vitalnost i zdravlje ljudi. Falsifikati su samo šećer i ništa drugo, čak u sebi mogu imati štetne materije po zdravlje, preneo je SPOS.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede