Masovno trovanje pčela u Šidu, stradalo preko 500 pčelinjih zajednica

kosnica

Trovanje pčela u Šidu koje je ovih dana prijavljeno, prekinulo duži period bez masovnih trovanja. Obavestimo Odbor za zaštitu pčela o tretiranju uljane repice

Prema dosadašnjim saznanjima radi se o preko 500 pčelinjih zajednica koje su umrle, preneo je Savez pčelarskih organizacija Srbije.

Uzeti su uzorci pčela, a pčelari su obavešteni da fitosanitarni inspektor izaći na teren. Fitosanitarnog inspektora treba uputiti na svaku sumnju koja postoji o tretiranju neke parcele, kako bi adekvatno mogao da izvrši uzorkovanje biljnog materijala. Najbolje bi bilo da lokalno udruženje organizuje obilazak terena, ako to već nije učinjeno, da bi se zabeležila svaka sumnja, ističe SPOS.

Sprečimo trovanje pčela

„Ovom prilikom pozivamo sve pčelare da ukoliko imaju saznanja da će neko tretirati uljanu repicu u cvetu da odmah obaveste Odbor za zaštitu pčela (kontakt telefon 060/444-0-183 i to najbolje sms porukom ili porukom na Viber, ili putem mejla: spos.odbor@gmail.com), kako bi inspekcija preventivno delovala na molbu Odbora za zaštitu pčela SPOS-a što je postala uspešna praksa, te je nekoliko masovnih trovanja već sprečeno u poslednjih par godina na taj način, poručuje savez.

Takođe, SPOS podseća na proceduru koju je potrebno ispoštovati prilikom sumnje na trovanje pčela, a koja podrazumeva da se nadležne inspekcije obaveste shodno proceduri.

Sumnjate da su pčele otrovane? Kako da postupite i prijavite

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede