SPOS dobio projekat Evropske unije vredan 15.000 evra

pceleee

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) je dobio projekat pod nazivom „Zagovaranje izmene preostalih propisa neprilagođenih propisima EU u sektoru pčelarstva, uz učešće širokog fronta zainteresovanih pčelara i građana”.

Ovaj projekat, ističu u SPOS-u ima brojne značajne aktivnosti više nego zanimljive i pčelarima i javnosti.

Projekat za unapređenje zaštite pčela i plasmana meda

Poziv je dobijen u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji je usmeren na osnaživanje procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji kroz kreiranje podsticajnog okruženja za civilno društvo i aktivno učešće aktera van sistema javne uprave u procesima donošenja odluka, objavio je SPOS na svom portalu.

Projekat traje od januara do novembra 2024. godine. Ukupna vrednost projekta je 15.000 evra.

Kroz projekat se želi da ostvari uticaj na bolju informisanost građana i nadležnih organa o važnosti zaštite pčela za životnu sredinu, neophodnosti bavljenja pčelarstvom radi zaštite planete, kao i na poboljšanje nivoa kvaliteta meda na tržištu Republike Srbije, kroz izmenu propisa.

Specifični ciljevi projekta su rešavanje ključnih problema u pčelarstvu kao što je trovanje pčela izmenom Zakona o sredstvima za zaštitu bilja i njegovo usaglašavanje sa propisima EU uz jačanje kapaciteta nadležnih za njihovu punu primenu, povezivanje pčelara i građana kroz izradu jedinstvene aplikacije, organizaciju javnih skupova, tribina, uz animiranje mladih ljudi da se zainteresuju za sve aspekte pčelarstva a neki i da počnu da se bave njime, veća društvena odgovornost građana kroz povećanu brigu o pčelama kao bitnom oprašivaču.

Ako se ostvare navedene promene, to bi značajno podiglo kapacitet Srbije u okviru procesa pristupanja EU, jer bi novi propisi umnogome unapredili više aspekata po pitanju zaštite životne sredine i prilagođavanja procesa u poljoprivredi procesima u EU, navodi SPOS.

Opšti cilj projekta je ostvarenje uticaja na bolju informisanost građana i nadležnih organa o važnosti zaštite pčela za životnu sredinu, neophodnosti bavljenja pčelarstvom radi zaštite planete, kao i na poboljšanje nivoa kvaliteta meda na tržištu Srbije.

To će doprineti dugoročnoj zaštiti ekosistema pravilnom upotrebom sredstava za zaštitu bilja, poboljšanju socio-ekonomskog statusa pčelara i povećanju nivoa kvaliteta i konzumacije meda na tržištu R. Srbije.

Uz navedena unapređenja izmenom propisa, sve lokalne zajednice u Srbiji dobile bi sasvim novu dimenziju razvoja pčelarstva, jer su sada pčelari recimo potpuno nezaštićeni od trovanja (inspekcije je malo, a osiguravajuće kuće neće ni da čuju da osiguraju pčele od trovanja). Uklanjanje nelojalne konkurencije odnosno falsifikata sa tržišta preporodilo bi pčelarstvo, jer su falsifikati, pored trovanja pčela, glavni razlog za odustajanje od pčelarenja, pošto svoj proizvod ne možete adekvatno naplatiti, a potrošači ne mogu imati biološke benefite konzumiranja meda na unapređenje svog zdravlja kada kupe falsifikate koji apsolutno dominiraju tržištem Srbije, dodaje SPOS.

O konkretnim aktivnostima na projektu pročitajte na sajtu SPOS-a OVDE

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede