Septembar je važan za pčelare, jer u ovom mesecu treba da obave započete poslove i pčelinja društva pripreme za zimovanje i narednu godinu.
Sve pčele radilice izvedene iz jaja koje matica snese u ovom mesecu održavaju društvo u zimskom periodu i daju osnovu za njegov razvoj.
Bitna je i pomoć pčelara jer se izvođenje legla znatno smanjuje, matica snese tek četvrtinu jaja u poređenju sa prethodnim mesecima, pa se u ovom periodu dobija oko 10 hiljada pčela radilica i prosečan broj po društvu koje će ući u zimu neće preći 20 hiljada.
To je možda dovoljno da se pčelinje društvo održi i u proleće razvije, ali nije dovoljno da ono bude produktivno naredne godine.
Znači, proizvodna društva moraju dočekati zimu sa najmanje 30-35 hiljada pčela, a pored mlade matice, neophodno je da postoji unos polenovog praha i nektara. Ako pčele unose polenov prah, a malo nektara, matica može prihranjivanjem da se podstakne na polaganje jaja.
Stimulativno prihranjivanje suvim šećerom omogućuje nesmetan razvoj legla, pčele su mirne i nema opasnosti od grabeži.
Kada u košnicama nema dovoljo meda pčele treba prihranjivati šećernim sirupom u odnosu (1:1).
Saće treba pregledati i rasporediti tako da se na najboljem nađu zimsko klube i prolećno leglo, iz svih košnica izvaditi saće sa trutovskim ćelijama, a saće sa medom rasporediti pored, a većinu zimnice u nastavljačama iznad legla.
U novim ramovima matica neće zaleći dovoljan broj jaja, pa takvo saće izvaditi i staviti u medišni deo košnice.
Samo saće gde je izvedeno dve–tri generacije pčela se ostavlja u plodištu.
Saće starije od tri godine pomera se prema krajevima plodišta i u septembru se izbacuje iz košnice, jer je izvor zaraze u pčelinjem društvu.
Na kvalitetnom saću pčele brzo popunjavaju mednu kapu i formiraju zimsko klube, a matice već u prvoj dekadi januara polaže prva jaja. Pčele u takvim uslovima uspešno neguju leglo i obavljaju društvo.
Dešava se u ovom periodu i jači napad osica i stršljenova koje mogu naneti veliku štetu. Mogu se uništavati postavljanjem boca od bezbojnog stakla ,tako što se u njih sipa do polovine pivo, koje je prethodno malo zaslađeno. Flaše se stavljaju na svaku drugu ili treću košnicu.
Treba izvršiti i kontrolu prisustva varoe u košnici, pa ako je ima, treba izvršiti još jedno tretiranje.
Pripremio: Nenad Stefanović, dipl. inž. poljoprivrede