Seminar za pčelare – „Pretnje koje ugrožavaju opstanak medonosne pčele“

seminar

Seminar u prostorijama Naučnog instituta za veterinarstvo „ Novi Sad“ 10.12.2021. godine

Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizuje stručni seminar pod nazivom „Pretnje koje ugrožavaju opstanak medonosne pčele.

Skup će se održati 10.12.2021. godine u prostorijama Naučnog instituta za veterinarstvo „ Novi Sad“, Rumenački put 20, u Novom Sadu, sa početkom u 9:30 sati.

Pcele na cvetu

Prijava na seminar

Stručni seminar će se održati uz pridržavanje svih antiepidemijskih mera preporučenih od stručnog štaba, radi ublažavanja posledica i širenje infekcije KOVIID-19 bolesti (obavezno nošenje maske i poštovanje maksimalnog broja osoba u zatvorenom prostoru).

Iz ovog razloga broj učesnika na ovom seminaru je ograničen. Svi koji su zainteresovani da prisustvuju ovom skupu, mogu da rezervišu svoje mesto slanjem e-maila na adresu: vlade@niv.ns.ac.rs. U Naslovu poruke potrebno je navesti „Registracija na stručni seminar”, a u samom emailu ime i prezime i organizaciju/pčelarsko udruženje.

Program seminara

Registracija učesnika je u 9.30 časova. Seminar će u 10 časova otvoriti dr Sava Lazić, direktor Instituta i dr Vladimir Polaček.

O najčešćim uzrocima trovanja medonosne pčele govoriće dr Radomir Ratajac, a o toksičnim elementima kao riziku za preživljavanje medonosne pčele dr Milica Živkov Baloš.

Dr Tamaš Petrović izlagaće na temu „Virusi medonosne pčele u pčelinjacima u Srbiji“, a doktor Jelena Petrović na temu „Rezidue antibiotika, pesticida i PAX-ova metoda u medu“.

„Američke kuge pčelinjeg legla i glavni rizici širenja u Srbiji“ tema je o kojoj će govoriti dr Vladimir Polaček. O detekciji rezidua mikroplastike i razvijanju metode za određivanje ftalata u medu govoriće dr Brankica Kartalović.

Dr Igor Stojanov izlagaće na temu „Kontrola i viabilnost uzročnika nosemoze pčela“, a dr Željko Mihaljev na temu „Radioaktivne rezidue“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede