Registracija pčelarskih vozila – O čemu se razgovaralo na sastanku u MUP-u

registracija

U ponedeljak, 11. decembra 2023. u Ministarstvu unutrašnjih poslova održan je drugi sastanak oko rešavanja pitanja registracije pčelarskih vozila, saopštio je SPOS.

Sastanak 11. decembra je organizovan sa načelnikom Uprave saobraćajne policije Slavišom Lakićevićem i njegovim brojnim saradnicima, ali i predstavnicima Agencije za bezbednost saobraćaja i Udruženja osiguravača Srbije. Ispred SPOS-a sastanku su prisustvovali predsednik i zamenik predsednika SPOS-a, a pre sastanka je naša platforma usaglašena sa nekadašnjim članom IO SPOS-a Dejanom Miloševićem, koji i danas vodi problematiku registracije pčelarskih vozila.

Detaljno su razmatrane sve opcije mogućih prevarnih radnji ako bi se takva registracija dozvolila. Smatramo da smo veoma argumentovano izneli kvalitetne predloge da se takve negativne pojave spreče, navodi se na sajtu SPOS-a.

Takođe je detaljno diskutovano o unapređenju bezbednosti saobraćaja eventualnim usvajanjem našeg zahteva, jer se proteklih godina dogodio veliki broj saobraćajnih nesreća, jedna i sa smrtnim ishodom, upravo zato što su pčelarska vozila uglavnom spora i zbog neočekivanja takvog vozila na putu, vozači ih sustižu sa zadnje strane vozila i dolazi do saobraćajnih nesreća. Ponudili smo i za taj problem kvalitetno rešenje, koje bi povećalo uočljivost pčelarskih vozila na putu.

Razgovarano je i o svim drugim aspektima, posebno o visini premije osiguranja za takva vozila, za koju smo izneli predlog da i za registraciju običnih teretnih vozila (vez ugrađenih košnica) kao pčelarskih vozila, premija osiguranja bude ista kao i za vozila sa ugrađenim košnicama.

Inače, da podsetimo, zahtev SPOS-a je da se kao pčelarska vozila, pod povoljnijim uslovima, mogu registrovati najobičnija teretna vozila (kamioni, kamioni sa prikolicom, kombiji, poluprikolice), a da se ona smeju koristiti isključivo za prevoz košnica, delova košnica, pčelarske opreme, hrane za pčele, i pčelinjih proizvoda i ambalaže za pčelinje proizvode.

Na ovom sastanku nisu prisustvovali predstavnici ministarstava saobraćaja i poljoprivrede iz opravdanih razloga, ali će biti prisutni na narednom sastanku. Razmatranje prve radne verzije mogućeg pravilnika trebalo bi da se dogodi već na narednom sastanku koji će se održati između 9. i 12. januara 2024. godine.

Izveštaj sa prethodnog sastanka možete pročitati OVDE.

Izvor: SPOS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede