Prezimljavanje pčela – O količini i kvalitetu hrane

prezimljavanje pcela

Za uspešno prezimljavanje pčela neophodno je obezbediti im dovoljno kvalitetne hrane. Zime su blaže nego što su bile ranije…

Ovo je posebno važno za mlade, manje iskusne pčelare. Pod količinom hrane potrebnom za prezimljavanje pčelinjih zajednica se podrazumeva kvalitetna hrana koja će biti dovoljna da svako pčelinje društvo uđe normalno i brzo u prolećni razvoj.
kosnice u niyu 2

Za prezimljavanje pčela potrebno dovoljno hrane

Ako pčelinje društvo krajem avgusta ima 6 ramova legla, na njima bi trebali da se nalaze i bogati venci meda (oko 10 cm) i oni bi trebali da se spuštaju na dole do polovine rama polukružno. Na takvih 6 srednjih ramova samo u vencima meda ima najmanje 8 kg, sa pergom i više. Ta količina hrane trebalo bi da bude dovoljna do marta.
Ipak, vremenski uslovi, kao što je hladno proleće sa velikim brojem kišnih dana, uticaće da ta hrana ne bude dovoljna, i onda treba vršiti dohranu. Pogotovo jer u martu počinje intezivan razvoj pčelinjih zajednica, a tada im treba i najveća količina kvalitetne hrane za stimulisanje matice, a to su med i polen. Što znači da pored ovih 6 ramova sa vencima meda koji će se do sredine septembra i produbljivati kako se leglo bude smanjivalo, treba u košnici da budu još po dva rama levo i desno sa polenom i medom gotovo krcati (što mu dođe još između 12-15 kg). Sa takvim ramovima sa strane (koji su rezerva) u toku zimskog perioda, kada god vremenski uslovi dozvoljavaju pčele dopunjuju medne vence iznad klubeta u kojem zimuju jer uvek teže da im je hrana u neposrednoj blizini.
U lošim pašnim godinama potrebno je obratiti izuzetnu pažnju na potrebnu količinu hrane koju smo naveli. Pčelar koji im to i obezbedi, naravno uz ostale pripreme, može biti miran i normalno dočekati prolećne dane sledeće pčelarske godine.
Još jedan faktor utiče, takođe, na razvoj i dinamiku razvoja samih pčelinjih zajednica. To su klimatski uslovi koji su u poslednjih par godina znatno izmenjeni. Zime su blaže nego što su bile ranije, ali to ne dovodi u pitanje količinu kvalitetne hrane, jer sve što je višak u prvoj ozbiljnijoj paši (bagrem) pčele će brže akumulirati i skladištiti u ćelije saća.
Pripremio Nenad Stefanović mast. inž. poljoprivrede, PSSS Leskovac

Preporučujemo: Uzimljavanje pčela za dobru narednu sezonu – Iskustvo pčelara

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede