Pčelinjak online pruža kompletno vođenje evidencije na pčelinjaku

pcelinjak online

Pčelinjak online digitalni pčelarski asistent omogućava pčelarima da iskoriste pozitivne aspekte savremene tehnologije sa ciljem da poboljšaju i bolje organizuju svoj rad u pčelinjacima.

Praćenje svih promena na pčelinjaku

Odgovarajući na molbe većeg broja pčelara tim programera na čijem je čelu Dragan Vićovac, počeli su u leto 2018. godine da razvijaju Pčelinjak online sa idejom da se napravi digitalni elektronski pčelarski asistent, koji bi pomogao pčelarima prilikom evidencije promena na pčelinjaku.

Želeli su da naprave pouzdano, prilagodljivo i za pčelare prihvatljivo rešenje, koje će se bazirati na mobilnom radu. Takođe, cilj je bio da se evidencija i kasniji pregledi unetih podataka mogu obavljati sa bilo kog uređaja, koji je povezan na internet. I, uspeli su. Ovo rešenje je namenjeno i velikim i malim pčelarima, i početnicima i profesionalcima.

Šta rešenje omogućava pčelarima?

pcelinjak online logo

Pored sistematizovane evidencije svih promena za svako pčelinje društvo, rešenje omogućava da se uporednom analizom dođe do zaključaka šta, kada i kako raditi u narednom periodu, objašnjava Vićovac. Na primer, pčelar može dobiti prikaz za ceo pčelinjak, koliko kojih matica po boji (starosti) ima, i da na osnovu toga planira kupovinu ili proizvodnju novih matica.

Praćenje legla –  pre paše, ili pre zazimljavanja, kroz uporedne preglede o broju ramova legla u košnicama, može da uskladi broj ramova i tako izbalansira da većina društava ima optimalan broj legla, a kasnije i pčela, što može da bude od presudnog značaja za prinos meda po košnici, što je krajnji cilj pčelarenja.

Organizacija poslova, naročito za udaljene pčelinjake, preko opcija “Šta uraditi sledeći put”, uz datum za orijentacioni termin akcije, uz “pametno” bojenje za lakšu i bržu selekciju željenih podataka. Tu je i još mnogo, mnogo opcija i mogućnosti za pčelare, dodaje naš sagovornik, naročito za one koji sele pčelinja društva, ili imaju veći broj dislociranih pčelinjaka.

Aplikacija pčelinjak online jednostavna za korišćenje

Za osnovno korišćenje Pčelinjaka online, skoro da i nije potrebna obuka, osim početnih postavki, za koje su obezbeđena kratka video uputstva i tekstualna objašnjenja.

Vićovac kaže da je za napredno korišćenje, da bi se iskoristile sve mogućnosti rešenja, potrebna obuka i neke vrste konsultacija, bilo sa njima kao autorima, ili sa već aktivnim korisnicima, koji mogu da pomognu u praktičnom radu, i ono što je možda još bitnije, praktičnom tumačenju i korišćenju unetih podataka. Takođe, za korišćenje opcija za unos podataka glasom, ili označavanja i čitanja QR kod oznaka sa košnica, potrebna je dodatna obuka.

Sve ovo se može naučiti za nekoliko dana, u toku korišćenja rešenja i ne ograničava korišćenje i unos podataka. Ideja ovog tima i jeste da ovo postane standardno rešenje, koje će pčelari koristiti, a da samu obuku za rad novim korisnicima daju već iskusni korisnici, u nekoj formi mentorstva, što je u pčelarstvu ionako praksa. Za potrebe bolje komunikacije sa korisnicima, tu su Viber, Whatsapp i Facebook grupe.

Koliko košta Pčelinjak online i odnos cena:kvalitet?

Kada su programeri pravili ovo rešenje, za njih je jedna od vrlo bitnih stvari bila da ono bude što je moguće jeftinije, a da bude održivo na duži rok. Zato su prvo, za svakog novog korisnika obezbedili period od 3 meseca, kada pčelar može da koristi rešenje u potpunosti, a da nema nikakvih troškova, a da nakon toga odluči da li mu takvo rešenje odgovara za njegov rad.

„Mislimo da smo sa ovim jedinstveni. Želimo da pokažemo pčelarima da mogu bez skoro ikakvog ulaganja da krenu u savremenu evidenciju. Nakon 3 meseca besplatnog korišćenja, očekivana cena je 5 dinara mesečno po pčelinjem društvu, što omogućava malim pčelarima, koji imaju nekoliko desetina košnica, da za simboličan iznos obezbede sebi kvalitetnu i pouzdanu evidenciju. Za pčelare sa većim brojem pčelinjih društava, sve one opcije koje mogu da koriste, a koje možda nisu zanimljive malim pčelarima, opravdavaju uložena sredstva u ovaj vid evidencije“, objašnjava Vićovac.

Neke od mogućnosti vođenja evidencije koje su ponuđene pčelarima:

  1. o ukupnom broju nastavaka koji je trenutno na košnicama
  2. koliko je uzeto ramova meda (poslednje uzimanje po košnici)
  3. koliko je ostavljeno ramova meda
  4. koliko je ukupan broj ramova legla po svim košnicama, kao i prosek po pčelinjaku
  5. koja je prosečna jačina košnica
  6. takođe se na dnu mogu videti datum i vreme kada je obavljen poslednji pregled (pa čak i koji je to dan), kao i koja je košnica poslednja pregledana (da bi pčelar mogao da nastavi dalji pregled), ukupno poseta pčelinjaku, grafički prikazi označenih košnica za seljenje, ….
  7. istorija pregleda za svaku košnicu, dinamički numerički i grafički prikazi podataka

Iskustva pčelara koji koriste rešenje Pčelinjak online

pcelinjak propis

Mobilno rešenje Pčelinjak online određeni broj pčelara koristi već treću godinu, a veliki broj dve godine. Njihova iskustva kazuju da im je donelo olakšice u radu.

Radomir Stupar pčelari u Nemačkoj (Švarcvald) sa 220 košnica i kaže „da kada ostane bez interneta na pčelinjaku ima osećaj kao da mu fale dimilica i pčelarski nož“.

Evidencija košnica preko mobilnog telefona i kućnog računara je neverovatna olakšica, ističe Simon Petrović iz Švajcarske koji pčelari sa 25 košnica. Dodaje da je aplikacija brza, laka za korišćenje i veoma korisna.

Pčelar Dejan Milošević iz Drmna koji ima 661 košnicu smatra da je za seleće pčelare, i one koji hoće da se profesionalno bave pčelarstvom, ovo nezaobilazna alatka.

Iz Drmna je i pčelar Srđan Jovanov koji koristi ovo mobilno rešenje za rad u pčelinjaku sa 100 košnica. Dodaje da može dosta da se uradi iz postojećih podataka. Usaglasio je korišćenje tabela i rad na proizvodnji matičnjaka, a na bazi ideja Pčelinjaka online napravio je upitnike.

Dragoslav Janjić pčelari na Zlatiboru i ima 35 košnica. On smatra da je rešenje važno za male pčelare i ističe da su svi njegovi ukućani vrlo zadovoljni jer ga koriste.

Milan Zobenica pčelar iz Apatina, koji pčelari sa 47 košnica, ističe da je njemu pčelarski asistent jako dobar. Pokušava da pomogne da ova aplikacija bude što bolja i pristupačna većem broju pčelara, i da i oni i koji se slabo snalaze sa tehnologijom na ovaj način evidentiraju podatke.

Sve informacije o aplikaciji saznajte na sajtu Brza IT rešenja ili kontaktom putem mejla: brza.resenja@gmail.com

Pročitajte kojih načela se treba pridržavati prilikom radova u pčelinjaku

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede