Pčelari zahteve za podsticaje predaju od 15. aprila do 31. maja

pcelari pregled kosnica

Pčelari će i ove godine za „podsticaje po košnici“ moći da od 15. aprila 2022. godine podnesu zahtev elektronskim putem.

Podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje od 800 dinara po košnici pčela počinje 15. aprila i trajaće sve do 31. maja 2022. godine.

Uprava za agrarna plaćanja moli korisnike podsticaja po košnici pčela da svoje zahteve ne podnose pre navedenog roka.

Važno! Ukoliko zahtev upućujete poštom, molimo vas da isti ne šaljete pre petka 15. aprila 2022. godine, kada počinje rok za podnošnje zahteva. Svaki preuranjen i neblagovremen zahtev, kao i svaki naredni zahtev istog podnosioca u tekućoj godini, Uprava će odbaciti bez razmatranja, navodi u obaveštenju Uprava.

Zahtev se može podneti na propisanom Obrascu – Zahtev za podsticaje po košnici pčela za _____ godinu, koji je sastavni deo Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu po košnici pčela. Zahtevi s podnose preporučenom poštom od 15. aprila 2022. godine na adresu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja, na adresu Bulevar kralja Aleksandra 84, 11050 Beograd.

Podnošenje zahteva elektronskim putem

Pčelari će i ove godine za „podsticaje po košnici“ moći da od 15. aprila 2022. godine podnesu zahtev elektronskim putem. Pristup portalu za podnošenje elektronskog zahteva biće omogućen sa zvanične internet prezentacije Uprave za agrarna plaćanja https://uap.gov.rs.

Pčelari koji imaju registrovan elektronski potpis, ceo proces će obaviti unošenjem traženih podataka u aplikaciju (podacio o podnosiocu zahteva, broj poljoprivrednog gazdinstva, HID broj i broj pčelinjih stajališta) i elektronskim podnošenjem zahteva. Tokom samog procesa elektronskog potpisivanja imaće detaljna uputstva koja će ih voditi kroz proces. Rešenje povodom ovog zahteva biće im takođe prosleđeno elektronskim putem, piše u obaeštenju upućenom pčelarima.

Podnosioci zahteva koji nemaju registrovan elektronski potpis, moći će da nakon unošenja traženih podataka, generišu obrazac za podnošenje zahteva koji će na sebi imati bar kod. Generisani obrazac sa bar kodom je neophodno odštampati, svojeručno potpisati, ili overiti, a potom ga poslati preporučenom poštom, ne pre 15. aprila 2022. godine, na adresu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, Bulevar kralja Aleksandra 84, 11050 Beograd.

Pčelari

Ko ima pravo na podsticaj od 800 dinara po košnici pčela

Pravo na podsticaje u stočarstvu po košnici pčela za najmanje 20, a najviše 1.000 košnica pčela ostvaruju:

  • pravno lice,
  • preduzetnik i
  • fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje ispunjava uslove propisane zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju

To u praksi znači da svi pčelari koji imaju manje od 20 obeleženih i registrovanih košnica pčela ne ispunjavaju uslov za ostvarivanje prava na podsticaj po košnici pčela. Pčelari koji imaju preko 1.000 košnica i podnose zahtev za ostvarivanje prava na ovaj podsticaj, neće po automatizmu biti odbijeni zbog prekoračenja propisanog broja košnica, već će im se priznati podsticaji za 1000 košnica pčela, objašnjavaju u Upravi za agrarna plaćanja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede