Otvoren pogon za prikupljanje i plasman meda u Rači

nas med pogon maketa

Pogon pčelara SPOS-a za prikupljanje i plasman meda „Naš med“ svečano je otvoren u Rači.

Pogon „Naš med“ svečano je otvorila premijerka Ana Brnabić zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem i predsednikom opštine Rača Nenadom Savkovićem.

Brnabić je ovom prilikom rekla da pogon za prikupljanje meda predstavlja primer kako država može da radi i pomogne zajedno sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije i lokalnom samoupravom da se sačuva nešto što je deo naše tradicije i da se pomogne regionalni razvoj, poljoprivreda i zadrugarstvo.

Podsetila je i da su subvencije po košnici povećane na 800 dinara, kao i da je broj košnica koje se subvencionišu po domaćinstva sada 1.000.

Premijerka je zahvalila pčelarima što su u okviru SPOS-a tokom borbe protiv koronavirusa donirali nešto više od sedam tona meda kako najstarijim sugrađanima tako i socijalno ugroženima.

Konačno pčelari mogu sami da plasiraju med na tržište, bez posrednika, što je važno za njih, ali i za sve poljoprivrednike koji mogu da vide da je ovako nešto moguće, istakao je Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a.

Nenad Savković , predsednik opštine Rača istakao je značaj pogona za privredu, pčelare i lokalnu samoupravu.

Više od 8.000 pčelara sada ima svoj pogon

Pčelari su za gradnju pogona donirali 12,8 miliona dinara, uzeli su i pozajmicu od sedam miliona dinara, a Opština Rača je u saradnji sa državom izgradnju pomogla sa 80 miliona dinara, od čega su 30 miliona dinara sredstva opštine Rača, a 50 miliona dinara sredstva Vlade.

Za plac od jednog hektara i potrebne komunalne priključke izdvojeno je još približno 18,5 miliona dinara, a Vlada je finansirala i izgradnju puta do carinskog terminala u Lapovu.

Do sada je pogon finansiran iz sopstvenih sredstva Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) u iznosu od 64,7 miliona dinara, od čega je 53 miliona dinara iz kredita Poštanske štedionice i 11,7 miliona dinara od članarine.

SPOS okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara sa gotovo 8.500 članova i ima tradiciju dugu 123 godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede