Kupljene matice i kako ih upotrebiti

pcelari braca

Kupljene matice iskoristite za stvaranje novih pčelinjih zajednica ili za zamene starih matica.

Nenad Stefanović, savetodavac PSSS Leskovac ukazuje na nekoliko važnih momenata kada upotrebljavamo kupljenu maticu.

Kako upotrebiti kupljenu maticu?

Na stacionarnim pčelinjacima preporuka je, radi sprečavanja prirodnog rojenja, sve zajednice posle bagrema razrojiti, a selećim pčelarima savetujemo da pripreme nove proizvodne zajednice za sledeću godinu ili krajem sezone zamene stare matice mladima.

Kupovinom matica možete planski, najbrže, najjednostavnije i najjeftinije doći do novih zajednica te proširiti pčelinjak.

Ujedno, na taj način ćete potpuno ovladati stanjem na pčelinjaku kojem preti prirodno razrojavanje.

Planirajte kupovinu najmanje mesec dana unapred.

Matice naručite na vreme od registrovanih odgajivača matica.

Sa razrojavanjem krenite bez žurbe, tek kad su matice kod Vas „u džepu“, nikada ranije.

U međuvremenu, dok ih ne upotrebite, kaveze sa maticama i pčelama pratiljama čuvajte na sobnoj temperaturi u mračnoj prostoriji te ih eventualno osvežite sa kojom kapi vode.

Novu zajednicu formirajte od 3-6 okvira sa leglom i pčelama na njima.

Da ne biste morali tražiti staru maticu, otresite okvire sa većinom zatvorenim leglom i prevešajte ih iznad matične rešetke.

Sutradan ili već popodne istoga dana, od nastavka sa pčelama u kojem je prevešano leglo, nešto meda i satnih osnova formirajte roj iznad osnovne zajednice ili u zasebnom nukleusu.

Ako takvu novu zajednicu postavite na istom pčelinjaku, ostaćete bez sabiračica, ali će prijem mlade matice biti sigurniji. Ovako oblikovanom roju, u kojem nema niti matičnjaka niti matice, dodati mladu maticu istoga dana.

Kavez sa maticom postavite tako da bude dostupan pčelama te da matica, nakon što pčele pojedu pogaču, može izaći iz kaveza.

Kod LR košnica kavez postavite na okvire sa leglom, a kod DB košnica kavez sa maticom obesiti na prazni okvir između legla.

Nikako nemojte dodavati matice u rojeve formirane od legla u kojem nema jajašaca, niti u u društva u kojima već legu lažne matice.

Zajednice sa zatvorenim matičnjacima razrojavajte, kao i do sada, i nemojte ih nikada koristiti kao materijal za formiranje rojeva u koje ćete dodati kupljene mlade oplođene matice.

Formiranje paketnih rojeva

Drugi siguran način dodavanja matica jeste formiranje paketnih rojeva.

Ovde pčele iz jedne ili više zajednica otresamo na satne osnove u novu košnicu, dodajemo im matice te ih odselimo na novo mesto i prihranjujemo.

Najveća je poteškoća tada pronaći staru maticu.

Samu zamenu obavljamo tako da staru maticu pomeramo i na njeno mesto postavljamo kavez sa mladom maticom vodeći računa da se taj roj mora odmah prihraniti i sve pčele isprskati šećernim sirupom zbog boljeg prijema nove matice.

Postupajući na ovaj način, većina matica će biti prihvaćena na vašu radost i zadovoljstvo, poručuje Stefanović.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede