Kako proceniti vrednost pčelinjeg društva po tržišnim cenama

pcelinjeg drustva

Koliko košta pčelinje društvo? Kako proceniti vrednost kada pčelinje društvo prodajemo, a kako kada ga kupujemo?

Izvršni odbor Saveza pčelarskih organizacija Srbije odredio je trenutnu tržišnu cenu pčelinjeg društva, kada pčelar želi, odnosno ne želi da proda takvo pčelinje društvo. Prenosimo tekst u celini koji je objavljen na sajtu Saveza.

pcelinjeg drustva 1

Procena vrednosti pčelinjeg društva

„Često se javlja potreba za utvrđivanjem realne vrednosti pčelinjeg društva, nakon šteta nastalih usled krađe, požara, poplave, saobraćajne nezgode i slično.

IO SPOS-a često kontaktiraju razni zvaničnici tražeći informacije o realnoj vrednosti pčelinjeg društva. Ona je naravno relativna, posebno tržišna cena, jer zavisi od dela godine, ali IO SPOS-a je najpre izračunao koliko pčelara košta, ako bi sve kupio po trenutnim tržišnim cenama, da formira jedno pčelinje društvo sa tri LR nastavaka (ista cena je i za DB sa dva medišta), sa nešto zaliha hrane za društvo, i sa praznim izgrađenim medištima.

Cena koštanja novih „delova“ košnice po trenutnim tržišnim cenama:

Košnica: 55-70 evra (AŽ košnice su skuplje za 35 evra od navedenih cena)
Zaštita košnice: 4 evra
Nesklopljen ram za košnicu: 0,3-0,4 evra
Sklopljen i ožičen ram za košnicu: 0,6 evra
Satna osnova: 0,13 evra po kvadratnom decimetru
1,2 kg pčela: 30 evra
Matica: 13 evra
Izgrađen LR ram sa 2,5 kg meda: 24 evra
Izgrađen LR ram prazan: 2 evra
100 g propolisa: 10 evra
4 kg pčela bez matice (koliko najmanje čini jedno društvo u vrhu sezone): 100 evra

Kada se po ovim cenama sračuna vrednost jednog pčelinjeg društva, tako da pčelar kupi sve novo, i dođe do pčelinjeg društva spremnog za pašu sa 4 kg pčela u košnici, dovoljno legla, 1 LR telom u plodištu, i 2 izgrađena LR tela u medištu, takvo pčelinje društvo pčelara košta 453 evra!

Cena kada pčelar želi da proda pčelinje društvo

Što se tiče tržišne cene kada pčelar želi da proda takvo pčelinje društvo, odnosno da ga ponudi tržištu, tu stvari stoje nešto drugačije. Košnica nije nova, matica nije mlada, u plodištu nije samo med već ima i šećerne dohrane itd, te pčelinje društvo u gore navedenom stanju dostiže cenu na tržištu od 100 do 270 evra, zavisno od dela godine i preciznije sagledanog stanja.

Cena kada pčelar ne želi da proda pčelinje društvo

Što se tiče tržišne cene kada pčelar ne želi da proda takvo pčelinje društvo, piše dalje na sajtu SPOS-a, već mu se ono „otme“ trovanjem (ništa iz košnice se nakon toga ne može upotrebiti jer je zagađeno pesticidima, te kod trovanja ne postoji niti može postojati „delimično“ trovanje, jer je unutra sve uništeno i nije za upotrebu), krađom, požarom, poplavom, saobraćajnom nezgodom, a uzimajući u obzir da košnice nisu nove ni matice mlade, da ima i starog saća niže vrednosti, onda takvo pčelinje društvo ne može koštati manje od 350 evra.“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede