Претрага
Претрага

Kada je najbolje otvarati košnicu?

Kada otvarate košnicu? Pčele traže da se poštuje njihovo vreme. Košnicu je najbolje otvarati ujutro od 9 do 11 sati i poslepodne od 15 do...

pregled kosnice balint
Galenika

Kada otvarate košnicu? Pčele traže da se poštuje njihovo vreme.

Košnicu je najbolje otvarati ujutro od 9 do 11 sati i poslepodne od 15 do 17 sati.

Iskusni pčelari će kazati da pčele najmanje ubadaju ujutro između 9 i 11 sati, te poslepodne između 15 i 17 sati. Naravno, ukoliko su napolju povoljni meteorološku uslovi.

Ne preporučuje se košnicu otvarati u ranim jutarnjim, popodnevnim te predvečernjim satima.

Sada kada znamo ove podatke, onda pčelar treba da planira vreme tako da radove u košnici obavlja baš u periodu koji su preporučeni, dok ostalo vreme može iskoristiti za neke druge pčelarske aktivnosti.

No, da bi pčele bile manje agresivne prema pčelaru, nije dovoljno da samo dođe u „pravo vreme“.

Potrebno je ispuniti i sledeće uslove:

 – Na pčelinjak ići istuširan, a ne oznojan
 
– Obući čistu i kvalitetnu odeću
 
– Koristiti potpunu pčelarsku opremu: kompletno pčelarsko odelo ili samo pčelarska bluza sa kapom, kvalitetna obuća, koja se ne kliže i koja čuva zglobove od uganuća, pčelarske rukavice, ili ruke namazati domaćim sirćetom, jer to odbija pčele…
 
– Izbegavati parfeme ili kreme pre odlaska na pčelinjak
 
– Na pčelinjak treba ići smiren, a ne uzrujan
 
– Prilikom skidanja krova, hranilice i vađenja ramova to raditi lagano, bez naglih pokreta i kuckanja
 
– Obavezno koristiti čist pčelarski nož, kvalitetno pripremljenu dimilicu koja se neće ugasiti u pola posla, stalak za ramove
 
– Mobitel ostaviti po strani

Potrebno je da pčelar sebi podesi ambijent tako da prilikom rada oko pčelinjih zajednica uživa.

Ukoliko na pčelinjak idemo nepripremljeni, ako nam se dimilica često gasi, umesto pčelarskog noža košnicu otvaramo improvizovanim predmetima, ljuti smo, kližemo se i potucamo oko košnica, to će unervoziti prvo nas, a onda će i pčele biti mnogo agresivnije.

bhpcelar

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno