Bagremov med pčelara Saše Jovanovića iz Despotovca najbolje ocenjen na Prvom nacionalnom ocenjivanju meda

ocenjivanje meda

Objavljena imena pčelara, odnosno medova, koji su osvojili prva tri mesta na Prvom nacionalnom ocenjivanju meda

Savez pčelarskih organizacija Srbije je u saradnji sa Srpskim društvom za testiranje i ocenjivanje meda organizovao Prvo nacionalno ocenjivanje meda. Komisiju su činili prof. dr Slađan Rašić (predsednik Srpskog društva za testiranje i ocenjivanje meda), dr Dubravka Škrobot i dr Mladenka Pestorić, stručnjaci u ovoj oblasti i članovi Srpskog društva za testiranje i ocenjivanje meda.

„Med je ocenjivan pre svega uzimajući u obzir generalnu prezentaciju meda, vizuelnu procenu, procenu mirisa, procenu ukusa, procenu teksture i na kraju ukupan utisak, sve to naravno je moralo da odgovara vrsti meda koja je ispitivana, jer čistoća sortnog ukusa recimo najbolje govori o umešnosti pčelara da dođe do meda sa minimalnim učešćem nektara drugih biljaka. Podsetićemo vas da recimo bagremov med iz Srbije veoma često u laboratorijama ne može da prođe olfaktornu analizu, jednostavno zato što ima voćni ukus, odnosno pčelar je dozvolio svojom tehnikom pčelarenja da deo voćnog meda uđe u bagremov med.

Svi medovi su ocenjivani shodno svojim sortnim osobinama i dobijali su određeni broj bodova po svakom parametru od strane svakog od tri člana komisije pojedinačno i nezavisno. Zatim su sve ocene sabirane i prosečna ocena predstavlja finalnu ocenu po svakom parametru, a zbir svih prosečnih ocena je finalna ocena nekog meda, bez obzira na njegovu vrstu“, saopštio je SPOS.

Vrcanje bagremovog meda

Najbolje ocenjeni medovi na Prvom nacionalnom ocenjivanju meda

Nakon rangiranja SPOS je objavio koji pčelari, odnosno, medovi su osvojili prva tri mesta na ovom takmičenju.

  • Prvo mesto – Bagremov med, pčelar Saša Jovanović, Despotovac (broj bodova 11,05)
  • Drugo mesto – Cvetni med (od gloga), pčelar Goran Miljković, Stamnica kod Petrovca na Mlavi (broj bodova 10,68)
  • Treće mesto dele dva meda –  Bagremov med, pčelar Zoran Krstić, Vlasotince (broj bodova 10,36) i lipov med, pčelar Goran Miljanović, Čerević kod Beočina (broj bodova 10,36)

Kompletni rezultati biće objavljeni na XV Državnom pčelarskom sajmu, a nagrade najboljima uručene tokom otvaranja Sajma u subotu 10. februara 2024. godine u 10 sati.

Preporučujemo: Nozemoza, bolest odraslih pčela (Nosema apis i Nosema ceranae) – simptomi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede