Apel SPOS-a da se starijim pčelarima omogući odlazak na pčelinjake

pčelar u pčelinjaku

Apel SPOS-a da se pčelarima starijim od 65, odnosno 70 godina omogući kretanje do pčelinjaka.

U apelu koji je objavljen na sajtu saveza, između ostalog navodi se da je 2.818 pčelara imaju više od 65 godina i njima je obilazak pčela zabranjen.

Zbog toga je ugroženo više od 160 hiljada košnica.

Kao što je već poznato, usled proglašenja vandrednog stanja od strane Vlade Republike Srbije, licima koja su starija od 65, odnosno 70 godina, zabranjeno je kretanje van svojih domova, pa tako je i našim pčelarima zabranjeno da odu do njihovih pčelinjaka.

Iako su odluke Vlade republike Srbije razumljive i opravdane, jer je aktuelna epidemiološka situacija sa korona virusom poprilično ozbiljna, Savez pčelarskih organizacija Srbije ipak smatra da po uzoru na druge Evropske zemlje (Nemačka, Slovenija, Srbija…) gde je kretanje pčelara dozvoljeno u strogo kontrolisanim uslovima i uz stroge mere opreza (od kuće do auta, iz auta do pčelinjaka), i kod nas ne postoji opasnost da će se pčelar zaraziti korona virusom, jer ne bi imao kontakte sa drugim licima.

Kao što smo već navodili, pčelarima bi bilo zabranjeno i stajanje na benzinskim pumpama radi kupovine goriva, a zabranjene bi bile i posete drugim prodajnim objektima.

Stav Saveza pčelarskih organizacija Srbije je da bi uz posebnu dozvolu koja se dobija popunjavanjem elektronskog zahteva za odobrenje kretanja za poljoprivredne proizvođače iz oblasti stočarstva, a koja se izdaje od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, trebalo da važi i za pčelare koji su stariji od 65, odnosno 70 godina, te da i oni mogu uz stroge mere opreza da se kreću do svojih pčelinjaka.

Ukoliko bilo kojih pčelar prekrši predložene mere, sledile bi mu kazne predviđene zakonom.

Zašto je zahtev pčelara toliko bitan?

– Razmere štete koje će pčelari i pčelastvo Srbije pretrpeti zbog zabrane odlaska u pčelinjake pčelarima starijima od 65 godina sabiraće se na jesen, ali je već sada izvesno da će ta šteta biti ogromna!

– Većina članova Saveza pčelarskih organizacija Srbije, preciznije 2.818 pčelara, u grupi je onih koji imaju više od 65 godina i njima  je obilazak pčela zabranjen. Zbog toga je ugroženo više od 160 hiljada košnica!

– Mraz i sneg tokom marta, ali i nemogućnost odlaska na pašu, problemi su koji su pčele već doveli u opasnost i većini pčelinjih zajednica preti glad. To bi moglo da na određeni način ugrozi i proizvodnju hrane u celoj Srbiji!

Nemerljiv je značaj pčela, to je svima poznato. One su postale glavni oprašivači u prirodi. Na gubitku će osim pčelara biti i poljoprivrednici, jer je procena da pčele podižu prinos ratarskim kulturama najmanje za četvrtinu!

– Veliki problem predstavlja i tretiranje zasada sredstvima za zaštitu bilja. Mnogi voćari, usled zabrane kretanja posle 17 časova, tretiraju svoje voćnjake u toku dana.  Čak i da ne koriste sredstva koja su otrovna za pčele (tretiranje bilja u fazi cvetanja zabranjeno je zakonom), tretman može dovesti do stradanja pčela. Usled nemogućnosti odlaska na pčelinjak, pčelari će ovakve probleme kasno uočiti!

– Vrednost svake košnice je između 250 i 300 evra, kada je košnica kako to pčelari kažu „u paši“. Nemogućnost da pčelari obiđu svoje košnice poslednjih dana koriste lopovi. Tako je članovima Saveza pčelarskih organizacija Srbije iz okoline Kragujevca i u okolini Srebrnog jezera ukradeno više od 60 košnica!

Ako se nešto uskoro ne promeni, biće kasno, a ova godina biće izgubljena za pčelare. Podsećamo i na činjenicu da mnogim pčelarima su upravo pčele dodatni, a nekima i glavni izvor prihoda!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede