Varijabilno đubrenje na klik i precizan plan na platformi Agrosens

biosens agrosens

Varijabilno đubrenje na unapređenoj digitalnoj platformi AgroSens – svaka biljka dobija onoliko đubriva koliko joj je zaista potrebno, dok proizvodnja postaje maksimalno efikasna.

Promocija projekta Instituta BioSens “Varijabilna prihrana useva azotom uz pomoć digitalnih tehnologija ” u okviru kog je novim funkcionalnostima unapređena digitalna platforma AgroSens održan aje 29. juna.

Osim što uz pomoć platforme poljoprivrednici mogu da prate stanje useva na računaru ili mobilnom telefonu, sada na osnovu precizinih informacija o stanju useva na različitim delovima parcele mogu dobiti i plan varijabilnog đubrenja.

“Zbog velike konkurencije na tržištu i imperativa da se proizvode veće količine proizvoda sa manje ulaganja, poljoprivrednici se nalaze pod velikim pritiskom. Odgovor na ovaj problem treba tražiti u preciznoj poljoprivredi, u sklopu koje se odluke donose na metarskoj rezoluciji“, rekao je Oskar Marko, pomoćnik direktora za inovacije i razvoj poslovanja Instituta BioSens.

Na ovaj način, objasnio je Marko, svaka biljka dobija onoliko đubriva koliko joj je zaista potrebno, dok proizvodnja postaje maksimalno efikasna.

Varijabilno đubrenje za smanjuje štetan uticaj na životnu sredinu

Poljoprivredni prozivođači i savetodavci moći će racionalnije da planiraju proces đubrenja i slobodno unesu i raspodele količinu đubriva po predloženim zonama.

Milijana Vujasinović, rukovodilac Centra za razvoj prozivoda, naglasila je da osim što žele da omoguće efektivnije snabdevanje biljaka azotom i povećan prinos, cilj je i da smanje štetan uticaj na životnu sredinu, odnosno kontaminaciju površinskih i podzemnih voda nitratima iz đubriva.

Platforma AgroSens je besplatna i ima oko 20.000 korisnika.

Najnovija naučna dostignuća Instituta BioSensa integrisana su u platformu, a novu verziju AgroSensa koja omogućava varijabilnu prihranu useva azotom podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede