Spelta je skromna žitarica zlata vredna. Tehnologija proizvodnje

spelta

Spelta, poznata i kao krupnik, je genetski predak pšenice. Skromnih je zahteva prema zemljišnim i klimatskim faktorima. Veoma otporna na bolesti i štetočine, kao i na niske temperature, odličan izbor za ekološku poljoprivredu.

Spelta visoko vredan proizvod

Dugo je bila zaboravljena žitarica, ali je poslednjih dvadesetak godina ponovo na njivama. Spelta je „zlata vredna“. Sadržaj proteina je blizu dvadeset procenata u zrnu, pa je među najbogatijim u proteinima u odnosu na ostale žitarice. Idealni odnos minerala, belančevina, ugljenih hidrata i masti, uz vitamine (skoro sve iz grupe B vitamina, pa D i E) i celulozu, čini seme ove žitarice riznicom zdravlja. U zrnu su i vrlo važni selen, cink, kalcijum, magnezijum i fosfor. Preporučuje se alergičarima i svima koji imaju probleme sa varenjem.

Speltu možemo gajiti i za ishranu životinja u smešama sa jednogodišnjim mahunarkama. Biomasu možemo iskoristiti za kabastu stočnu hranu.

Setva spelte

Ova ozima žitarica uspeva i na siromašnijim zemljištima, ali joj više odgovaraju plodna, uz pH blago kisela, umerene vlažnosti. Dobro podnosi više terene.

Dobri predusevi su mahunarke, posebno jednogodišnje, hibridi kukuruza kraće vegetacije, suncokret, šećerna repa ukoliko se ne kasni sa vađenjem, krompir, zob.

Osnovnu obradu obaviti do tri nedelje pre setve na dubini 20-25 cm.

Predsetvana priprema podrazumeva obezbeđivanje dobre strukture zemljišta kako bi se stvorili povoljni uslovi za ujednačeno nicanje.

Vreme i dubina setve

Optimalan rok za setvu spelte je od oktobra do početka novembra. Preporučena količina semena je 180-220 kg/ha.

Speltu treba sejati na dubini 3-5 cm, uz međuredni razmak 12 cm. Ukoliko je zemljište teže zrno sejati pliće. Iako je vrlo otporna biljka za veće prinose može se prihraniti folijarno u proleće. Za negu useva koristiti ekološka sredstva.

spelta klas

Žetva

U odnosu na pšenicu spelta ima višu stabljiku i klasovi su duži. Žetvu početi kada je vlaga zrna oko 13 odsto. Zavisno od roka setve i agroekoloških uslova sezone kombajni ulaze u njive u drugoj polovini jula.

Prinosi spelte su u širokom rasponu 3-6 t/ha. Zrno nakon žetve, a pre mlevenja, treba oljuštiti ljuštilicom.

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede