Prva regionalna konferencija o zaštiti biodiverziteta i dobrobiti životinja u poljoprivredi

regionalna konferencija ZR

Domaćin Prve regionalne konferencije o zaštiti prirode i životinja u poljoprivredi koja je održana 6. i 7. decembra 2019. godine bila je Srbija.

Preko 120 učesnika i 25 istaknutih stručnjaka iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije, Hrvatske, Nemačke i Velike Britanije u Zrenjaninu su razgovarali o tome koliko je zaštita divljih vrsta i farmskih životinja važna za proizvodnju zdrave hrane i očuvanje prirodnih resursa.

“Čast nam je što smo bili u prilici da zajedno sa našim partnerima budemo domaćini ovog jedinstvenog događaja u regionu zapadnog Balkana. Prva regionalna konferencija o zaštiti prirode i životinja okupila je predstavnike nevladinih organizacija, javnih institucija, akademske zajednice i medija kako bismo zajedno pokrenuli dijalog na temu zaštite vrsta i staništa i dobrobiti životinja u poljoprivrednim predelima. Ovo pitanje se tiče svih građana zapadnog Balkana danas – pitanje kakav svet i koje prirodne resurse ostavljamo generacijama koje dolaze sutra”, izjavio je Elvir Burazerović, director ORCA.

Glavni zaključak konferencije je da region zapadnog Balkana ima ogroman potencijal za poljoprivrednu proizvodnju koja je u skladu sa principima zaštite prirode.

Ukazano je na značaj uključivanja organizacija, stručnjaka, farmera, potrošača i privrede u razvoj poljoprivrednih politika koje čuvaju prirodu.

Mehanizam koji omogućava zajednički rad navedenih aktera je Regionalna radna platforma koju su osnovali ORCA i partnerske organizacije.

Platforma okuplja predstavnike ministarstva poljoprivrede, ministarstva životne sredine, organizacije civilnog društva i nauke, a podržava je nemačka federalne agencije za zaštitu prirode.

Cilj Platforme jeste da istraži trenutno stanje, identifikuje probleme i predloži rešenja za zaštitu prirode u poljoprivrednim predelima zapadnog Balkana.

Prva regionalna konferencija o zaštiti biodiverziteta i dobrobiti životinja u poljoprivrednom predelu “Održiva poljoprivreda za održivi Balkan” organizuje se u okviru istoimenog projekta “Održiva poljoprivreda za održivi Balkan: jačanje kapaciteta OCD za javno zastupanje i razvijanje politika na Zapadnom Balkanu” koji podržava Evropska unija.

Projekat sprovodi konzorcijum partnerskih organizacija koji predvodi Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA (Srbija).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede