Završen 12. NLB Organic konkurs: 2,5 miliona za najbolje organske ideje

Organic konkurs

Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom iznosu od dva i po miliona dinara za najbolje projekte iz oblasti proizvodnje, prerade i ponude organskih proizvoda.

Na dvanaesti po redu Organic konkurs, ove godine pristiglo je 50 projekata – devet iz Centralne Srbije, zatim 18 iz
Vojvodine, sedam iz Južne Srbije, osam iz Beograda, pet iz Zapadne i tri iz Istočne Srbije. Najveći broj, 26 prijava, potekao je od gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom, šest prijava pristiglo je od onih koji se bave stočarstvom i pčelarstvom, dok je 12 prijava stiglo od gazdinstava koja se bave mešovitom proizvodnjom (biljna i prerada). Imali smo i šest prijava u kategoriji uslužni/ugostiteljski objekat.

Glavna nagrada u iznosu od 1.000.000 dinara dodeljena je Radmili Ćirić, poljoprivrednom proizvođaču/prerađivaču iz sela Pasjač kod Pirota. Ove godine prvi put su dodeljene i tri specijalne nagrade u iznosu od po 500.000 dinara – za damu koja se bavi organskom proizvodnjom nagrada je dodeljena Tatijani Božović iz Arilja, nagrada mladoj osobi
starosti do 40 godina uručena je Darku Batiniću iz Lazareva, dok je nagrada za uslužni/ugostiteljski objekat koji u
svojoj ponudi ima makar jedan proizvod organskog porekla iz Srbije dodeljena Marku Orloviću (TR Agrikultura Orlović) iz Kraljeva.

Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, naveo je da ova banka drži gotovo 30 odsto
tržišta kada je reč o agraru, i godinama unazad nastupa kao apsolutni lider u isplati subvencionisanih kredita za
poljoprivrednike – kako po broju kredita, tako i po iznosu. Zbog toga, kako kaže, ima posebnu odgovornost da podrži
poljoprivrednike – posebno one koji se poljoprivredom bave na teži, ali održiv način.

„Kao vodeća regionalna bankarska grupacija, sa sedištem i isključivim fokusom na tržišta Jugoistočne Evrope, naša matična NLB Grupa ne teži da bude samo stub stabilnosti finansijskog sistema, već i pokretač razvoja čitavog matičnog regiona u kom posluje. Ulaganjem u projekte organskih poljoprivrednika, koji rade i stvaraju, uz očuvanje dobrobiti svojih korisnika, prirodnih resursa, biodiverziteta i čitavih ekosistema, ulažemo u budućnost svih nas.

Posebno nas raduje što nakon više od decenije rada na promociji organske proizvodnje i prerade, ova grana poljoprivrede doživljava ekspanziju i nastavlja da se razvija u pravcu samoodrživosti i inkluzije. O tome svedoči veliki broj projekata fokusiran na unapređenje proizvodnje kroz prelazak na održive izvore energije i uvođenje različitih sistema veštačke inteligencije, kao i sve veći broj mladih ljudi i žena, koji se prijavljuju kao vlasnici organskih imanja“, istakao je Vuković.

On je dodao da je Organic konkurs deo strateškog cilja i misije održivog poslovanja, u okviru koje je NLB Komercijalna banka do sada obezbedila snabdevanje električnom energijom iz potpuno obnovljivih izvora, prešla na bespapirni proces nabavke i podržala razvoj zelene agende kroz plasman održivih proizvoda.

Podsetimo, Organic konkurs ove godine je održan po dvanaesti put, sa gotovo 696 ukupno prijavljena projekata iz
cele zemlje, od kojih je do sada nagrađeno 46 najboljih i najodrživijih ideja.

Preporučujemo: Vodič u nove propise za organsku proizvodnju

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede