Korijander u organskoj proizvodnji – gajenje i značaj

koriander

Korijander je značajna biljka za organsku proizvodnju. Etarsko ulje korijandra ima nematocidnu i insekticidnu aktivnost.

Organska proizvodnja ima najviše opravdanja za primenu u gajenju lekovitog bilja, a korijandar je pogodna biljka za ovaj vid proizvodnje.

U Srbiji se korijandar gaji na malim površinama, uglavnom u baštama i na okućnicama. 

O gajenju i značaju korijandera piše Ljiljana Vuksanović iz PSSS.

Postoji mogućnost združivanja useva korijandra s zelenom salatom, slačicom, s kupusnjačama, paradajzom (naročito u plastenicima jer je utvrđeno da smanjuje napad belih leptirastih vaši), spanaćem, lukovima.

Značajno za organsku proizvodnju je što etarsko ulje korijandra ima nematocidnu i insekticidnu aktivnost pa može da gaji uz druge biljke.

Od korijandra može da se napravi i insekticid za vaši ili crvenog pauka tako što se 80 grama cele biljke isecka i prelije s pola litra ključale vode, ohladi se i procedi i može da se upotrebi.

Korijander: I miris i ukus

Zreli i osušeni plodovi korijandra su prijatnog i aromatičnog ukusa, pa se koristi kao začin u prerađevinama od mesa, pekarskoj industriji, industriji alkoholnih pića, za izradu parfema i sapuna.

korijander seme

Sveža biljka korijandra se koristi zbog specifičnog ukusa koji se u potpunosti razlikuje od ukusa zrelih plodova.

Zeleni delovi su bogati vitaminima A, C i B12 kao i antioksidansima i zbog toga se uglavnom gaji kao povrće i koristi se u supama, salatama, sosevima, prelivima.

Gajenje korijandera

Može da se gaji u saksijama i tako osigura stalan izvor svežeg lišća i seme koje je proizvedeno bez pesticida i hemijskih đubriva.

Za sveže lišće setva korijandera se vrši svake dve do tri nedelje. Seje se u široku saksiju (prečnika oko 40 cm) dubine 20-25 cm. Uspeva na baštenskoj zemlji s dodatkom komposta, ali je potrebno da zemljište bude stalno vlažno.

Korijander zahteva dosta sunca, pa se može gajiti na prozoru kao začin.

Vegetacija korijandra je kratka od setve do žetve plodova prođe 80-120 dana.

U našem klimatu, seje rano s proleća sejalicom za žitarice na rastojanju od 25-35 cm na dubini od 3 cm, cveta u junu i odlična je paša za pčele jer su cvetovi bogati nektarom. To je biljka umereno toplog podneblja, nije osetljiva na niske temperature, a biljke postaju osetljive na niske temperature posle porasta stabla.

Ne pogoduju mu zemljišta bogata azotom, jer ovaj elemenat utiče na jači razvoj zelene mase na račun cvetanja, umanjuje otpornost prema bolestima i pojačava neujednačenost cvetanja i sazrevanja.

Žetva može da počne kad plodovi promene boju iz zelene u žutomrku, tj. kad biljka dobije karakterističan miris. Ukoliko se plod koristi za začin treba da se dosuši.

Prosečan prinos semena korijandra je od 1,5-2 t/ha.

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede