Претрага
Претрага

Jagode u organskoj proizvodnji uz poštovanje četiri osnovna principa uzgoja

Uspešno gajenje jagode u organskoj proizvodnji je moguće uz poštovanje određenih principa. Organska proizvodnja jagode Organska proizvodnja jagode podrazumeva da se ona, u odnosu na...

Galenika

Uspešno gajenje jagode u organskoj proizvodnji je moguće uz poštovanje određenih principa. Organska proizvodnja jagode

Organska proizvodnja jagode podrazumeva da se ona, u odnosu na konvencionalnu proizvodnju, potpuno oslobodi od korišćenja sintetičkih đubriva i pesticida i da sve supstance koje se koriste budu prirodnog porekla. Nekoliko osnovnih principa se mora poštovati prilikom proizvodnje organske jagode a to su: rotacija useva, kompostiranje, biodiverzitet, zdravlje biljaka, ističe Bratislav Kovačević, savetodavac PSSS Pirot.

Posebnu pažnju, navodi agronom, treba obratiti na izbor sorti. Birati otporne sorte na prouzrokovače bolesti i štetočina. Odabirom sorti koje pokazuju otpornost prema prouzrokovačima bolesti i štetočinama smanjuje se ili potpuno eliminiše potreba primene dozvoljenih bioinsekticida i biofungicida.

Jedan od važnijih faktora za gajenje jagoda je pravilan izbor površine za podizanje zasada. Zemljište treba da ima sledeće karakteristike: dubina najmanje 50 cm, da je sa dobrom drenažomm, da su strukturna i plodna, i sa rN 5.5 – 6.5.

Uslovi za dobar uzgoj jagode je i da parcela bude potpuno izložena suncu, da je dobra provetrenost, obezbeđenost dovoljne količine vlage i zaštita od niskih temperatura i prolećnih mrazeva. Treba birati područja sa umerenim nagibom od 3 do 5%, koji je idealan za obezbeđivanje dobre provetrenosti.

Za jagode je potrebno dovoljno vode u periodu od cvetanja do berbe, tako da peskovita zemljišta generalno nisu povoljna, osim ako nije obezbeđen sistem za zalivanje.

Najvažniji kriterijumi prilikom izbora sorte su svakako kvalitet ploda, kao i otpornost prema bolestima i štetočinama, što osigurava visok prinos.

Sorte pogodne za organsku proizvodnju i za plasman jagode u svežem stanju su pre svega rane sorte ili one kasnije jer se njima postiže bolja cena na tržištu.

Jagode foto Poljosfera

Jagode uzgajati u plodoredu

Najmanji interval u kome se na istoj parceli jagoda može gajiti je tri godine. Kovačević naglašava da u periodu rotacije neke biljne vrste treba izbegavati kao predusev za jagodu (paradajz, paprika, krompir), jer su sve osetljive na uvenuće biljaka. Kao biljne vrste koje su pogodne u periodu rotacije navode se: smeša trava i deteline (period gajenja 1-2 godine), bela detelina.

Jagoda ima relativno skromne zahteve za đubrenjem. Od svih mineralnih materija najveća potreba je za kalijumom. Kod zemljišta normalno snabdevenog mineralnim materijama i pri povoljnom plodoredu dodavanje đubriva je gotovo nepotrebno. Savetodavac preporučuje kontrolu zemljišta na prisustvo hranljivih materija.

Na kvalitet vode za zalivanje utiču njen fizički, hemijski i biološki sastav. U vodi ne sme biti ostataka nafte i rastvorenih soli u visokoj koncentraciji. Zato je potrebno pre zalivanja izvršiti hemijsku analizu vode i vršiti je svake treće godine. Analiza vode se radi u laboratorijama Zavoda za zaštitu zdravlja, podseća savetodavac Kovačević.

Preporučujemo: Šišanje jagoda i razbokoravanje, kada i kako?

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno