Domaći organski i premijum proizvodi interesantni stranim kupcima

domaci organski

Organski i premijum proizvodi iz Vojvodine koje su na Međunarodnom prehrambenom sajmu TUTTOFOOD u Italiji promovisale kompanije iz Vojvodine, naišli su na veliko interesovanje, posebno potencijalnih partnera iz Italije, Amerike, Katara i Dubaija.

Na ovom globalnom i inovativnom B2B događaju, koji je od 22. do 26. oktobra održan u Milanu, Vojvodina je nastupala pod sloganom „Vojvodina – your Healthy Choice!“, jer je proizvodnja premijum i/ili organske hrane zajednička za svih šest kompanija koje su u organizaciji RAV-a išle na sajam: TRUFF TRUFF, REAL READ RASPBERRY, ARONIJA VITA, GRANUM (SUNCE), JAM HOUSE, GLOBAL SEED.

domaci organski proizvodi

Jednako interesovanje pokazali su predstavnici marketa u kojima se prodaju organski i premijum proizvodi, kao i predstavnici HoReCa, hotelijera i ugostitelja iz celog sveta, koje je u Milanu okupila sajamska izložba HostMilano, vodeća svetska izložba tehnologija i rešenja za ugostiteljstvo, a koja je održavana zajedno sa sajmom hrane TUTTOFOOD.

Istraživanje koje je RAV radio pripremajući ovaj sajam, pokazuje da u Evropi znatno raste interesovanje za organsku i premijum hranu. Za razliku od nekih drugih regiona, poput CEFTA zemalja, u kojima u proseku polovina prihoda odlazi na hranu, u Evropskoj uniji ljudi imaju veće prihode i samo oko 20% odlazi na hranu.

Tamo potrošači kupuju hranu iz racionalnih i emotivnih razloga, kupovinom hrane žele da podrže društvene ili ekološke promene i spremni su da plate premijum cenu, dok istovremeno postoji jaz između te potražnje i proizvodnje u EU.

„Zato smatramo da naši proizvođači organske i premijum hrane imaju velike šanse, i to je ovaj sajam potvrdio, jer je zaista vladalo veliko interesovanje. Proizvodnja ovih šest kompanija koje su išle sa nama zadovoljava potrebne standarde, imaju potrebne sertifikate.

U Milanu su predstavili vrhunske i zdrave proizvode specifičnog sastava i ukusa, čija proizvodnja ne narušava čovekovu okolinu, što je danas jedan od najvažnijih zahteva u ovom segmentu globalnog tržišta hrane, uz zahtev za visokim i ujednačenim kvalitetom i tržišno atraktivnim pakovanjem. Ali, da bismo bili vidljiviji na tom tržištu,  potrebno je širiti mrežu kontakata, pojačavati promociju, i dalje razvijati proizvodnju, naravno.

Prema stitistici Ministarstva poljoprivrede za 2019. godinu, Vojvodina ima oko 120 registrovanih organskih proizvođača, i nama je svakako cilj da na svakom sledećem sajmu imamo sve više domaćih kompanija koje ispunjavaju potrebne uslove i koje mogu da konkurišu na zahtevnom evropskom, kao i na svim drugim tržištima organske i premijum hrane“, naglasio je direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj.

Karmen Krivokapić, iz firme Jam House, kaže da su u Milano došli sa džemom od crvenog luka i da joj se čini da je „Carmelada“ naišla na jako dobar prijem.

organski karmelada

„Dolazak ovde je prava odluka, bilo je bolje od očekivanog, prezadovoljna sam. Bilo je mnogo zainteresovanih, Italijani su odlično reagovali na naš džem i tražili su način da dođu do njega, a bilo je zainteresovanih i iz Slovenije, Austrije, Švajcarske, Meksika, Amerike. Ako samo polovina od tih kontakata bude dovela do partnerstava i izlaska našeg proizvoda na strana trišta, ja ću biti presrećna.“

Ksenija Perčić, iz preduzeća Granum, izjavila je da je na sajmu bilo je zaista puno zainteresovanih.

„Naši potencijalni kupci su iz SAD, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Katara, Litvanije, sa Krita. Najviše su zainteresovani za naše barove, krekere i putere. Verujemo da postoje velike šanse da se realizuje izvoz u neke od ovih zemalja.“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede