Organski, eko ili bio proizvodi se proizvode po principima koji se razlikuju od onih koje koristimo u konvencionalnoj proizvodnji.
Za kupce koji žele ovakve proizvode važno je da isti budu obeleženi specifičnim oznakama.
Organski proizvod obeležen nacionalnim znakom
Organski proizvod je samo onaj koji je obeležen nacionalnim znakom. Znak mora biti na vidljivom mestu.
Logo mora uvek biti jasno istaknut na upakovanom proizvodu bez obzira da li se radi o domaćem ili uvoznom.
Nacionalni znak garantuje da je proizvod prošao kroz proces kontrole i da je sertifikovan u skladu sa propisanim od strane sertifikacionog tela (ovlašćene kontrolne organizacije) koje kontroliše Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Ukoliko proizvod nije označen nacionalnim znakom, već na pakovanju piše „Bio“, „Eko“ ili „Organsko“, to znači da nije kontrolisan i sertifikovan.
Pročitaj još:
- Produžen rok za prijavu za subvencije za organsku biljnu proizvodnju do 6.9.2023.
- Za organsku proizvodnju jagodastog voća raste intresovanje u svetu i u Srbiji
- Sadnja kupusnjača u organskoj bašti početkom jula
- Završen 12. NLB Organic konkurs: 2,5 miliona za najbolje organske ideje
- „Urbaštanizacija“ za „zelene navike“ kod najmlađih
Svi organski proizvodi koji su uvezeni iz EU označeni su oznakom, međutim ovi proizvodi moraju da budu kontrolisani dodatno od strane ovlašćenih kontrolnih organizacija u Srbiji i označeni i sa nacionalnom oznakom.
Period konverzije
Konverzija ili prelazni period je vreme koje je neophodno da se na gazdinstvu koje se bavilo konvencionalnom proizvodnjom, stvore agronomski, tehnički i organizacioni uslovi, kako bi se na pravilan način proizvodilo metodama organske proizvodnje.
Ovaj period obično traje od 2 do 3 godine u zavisnosti od toga da li se radi o jednogodišnjim ili višegodišnjim biljnim vrstama.
Dužinu trajanja perioda konverzije, određuje biljna vrsta:
– u slučaju jednogodišnjih biljnih vrsta, najmanje dve godine pre setve
– u slučaju pašnjaka i višegodišnjeg krmnog bilja, najmanje dve godine pre korišćenja kao hrane za životinje iz organske proizvodnje
– u slučaju višegodišnjih biljnih vrsta koje nisu krmno bilje, najmanje tri godine pre prve berbe organskih proizvoda.
Takvi proizvodi se već proizvode metodama organske poljoprivredne proizvodnje. Oni još uvek ne mogu da budu označeni kao organski i da se obeleže nacionalnim znakom.