Lisna buba ambrozije je prirodni neprijatelj u biološkoj kontroli invazivnog korova

ambrozije

Insekt, prirodni neprijatelj ambrozije uništava je pre nego što biljka oformi polen. Imaga prave štete na stabljici ambrozije.

Lisna buba ambrozije (Ophrraella communa) vodi poreklo iz Severne Amerike. Spada u red Coleoptera, fam. Chrysomelidae. Registrovana je prvi put u Evropi u Italiji 2013. godine, u Švajcarskoj 2014, Sloveniji 2017, Hrvatskoj 2019. i 2020. godine u našoj zemlji, piše agronom Slađana Gavrilović.

Ona je prirodni neprijatelj ambrozije i potencijalni agens u biološkoj kontroli invazivne korovske vrste Ambrosia artemisiifolia, što je od izuzetnog značaja obzirom da se polen ove biljke smatra najačim alergenom koji je do sada otkriven. Lako se širi, jer ima mogućnost leta i do 70 kilometara.

ambrozija

Oligofagna vrsta, napada i biljke iz fam. Asteracae. Najveće štete prave larve na listovima ambrozije. Registrovana je pojava položenih jaja i na divljem suncokretu, ali je mala brojnost jaja, od 1-2 u grupi. U kombinaciji samoniklog suncokreta i ambrozije ova lisna buba uvek bira ambroziju, ističe Gavrilović. Imaga prave štete na stabljici ambrozije.

Insekt koji uništava ambroziju pre nego biljka oformi polen

Na području Vojvodine registrovano je 3-5 generacija što je sasvim dovoljno za suzbijanje i smanjenje potencijala ambrozije, jer pravi štete i uništava je pre nego oformi polen.

Istraživanja koja su rađena na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, dodaje savetodavac Gavrilović, pokazala su da su jedinke lisne bube koje su postavljene uz gajenu ambroziju u saksijama, u potpunosti pojele između 4-12 biljaka. Ovaj insekt predstavlja prirodnog neprijatelja ove invazivne korovske vrste i potencijalnog agensa u biološkoj kontroli ambrozije.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede