U Rumuniji novi zakon o prodaji lokalnih proizvoda

supermarket

Predsednik Rumunije Klaus Joanis potpisao je 11. jula zakon kojim se prodavnice u zemlji obavezuju da prodaju najmanje 51% lokalnih proizvoda – mesa, voća, jaja i povrća.

Ta mera će se odnositi samo na hranu u maloprodajnim objektima koji godišnje imaju promet veći od dva miliona evra.

Rumunski predsednik je 11. jula potvrdio zakon koji je u junu usvojio parlament u cilju podrške domaćim poljoprivrednicima.

Ukoliko prodavnice prekrše zakon, kazna je od 100.000 do 150.000 leja (od 24.600 do 36.800 dolara), a u slučaju da više puta prekrše zakon mogu biti zatvorene.

Zakon je kritikovalo Udruženje velikih kompanija u maloprodaji, koje je ocenilo da će to dovesti do poskupljenja robe i da će hiljade dobavljača ostati bez posla.

Za sada nije poznato da li taj zakon u skladu sa propisima o zaštiti konkurencije. Zakon bi mogao da bude osporen u Ustavnom sudu.

Poljska vlada je usvojila 14. juna predlog zakona koji predviđa uvođenje novog poreza u trgovini na malo, nazvanog i „porez za supermarkete“.

Porez bi trebalo da plaćaju preduzeća koja ostvaruju prihod veći od 17 miliona zlota ili 3,8 miliona evra, a poreska stopa će rasti sa prihodom.

Vlada smatra da će time malim poljskim trgovcima omogućiti jednake šanse u nadmetanju sa velikim stranim trgovinskim lancima koji pak smatraju ovaj korak „diskriminatorskim i ksenofobičnim“.

Izvor: AP, EurActiv.rs

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede