Pre pet godina je otvoren organski, solarni hotel u Patizu u kojem možete doručkovati organske bagete, organske kroasane,
organski džem, organski jogurt i organski kompot. Ne treba posebno naglašavati da su kafa, čaj i sok od jabuke takođe organski. U sobama je aktuelno izdanje magazina Bio-Info, a u kupatilu ćete naći Ecover tečni sapun i gel za tuširanje. Ručnici su takođe rađeni od organskog pamuka, a određena količina energije koja se koristi je solarna.
Toaleti takođe imaju ekonomičnu upotrebu vode za WC školjke. Cilj je sačuvati pola od onoga što se inače koristi.
„Dolazim ovde četiri puta godišnje“, kaže žena iz Guadeloupe. „Hotel je u sredini donjeg dela Pariza i mogu stići ovde direktno autobusom sa aerodroma i dobijam dobru vrednost za svoj novac“. Organsko i solarno nisu njoj presudni faktori izbora hotela, ali misli da je zgodno što ih imaju. Za 79 EUR za dvokrevetnu sobu za noć, hotel sa 2 zvezdice nudi zaista dobru vrednost u poređenju sa uobičajenim cenama hotela u Parizu. Iako se sobe čine male, zgodno su nameštene i čiste i imaju i televizijski set sa eco oznakom niske energetske potrošnje.
Cena uključuje i doručak za jednu ili dve osobe. Sastojci se nabavljaju lokalno: 200 m odatle je organska prodavnica koja pripada lancu Naturalia, a sa druge strane je organska pekara koja ih snabdeva svežim pecivima i hlebom. „Ono na čemu insistiramo je da sve što nam je potrebno za preko 10.000 doručaka godišnje donosimo pešice, biciklom ili električnim dostavnim vozilom“, kaže hotelijer Franck Laval.
Neki posetioci su znatiželjni da li tri kvadratna solarna panela sa fasade hotela mogu obezbediti dovoljno električne energije. Laval objašnjava da solarni paneli nisu dovoljno veliki i dodaje da ne mogu dobiti odobrenje od suseda za korištenje južne strane zida za naponski niz. „Dakle, u pitanju je i potreba za edukacijom javnosti uz proizvodnju dovoljne količine energije da se osvetli vanjski deo hotela“. Zbog svoje istočno-zapadne orijentacije krov hotela nije pogodan za korištenje solarnih panela.
U maloj bašti iza hotela se nalaze stolovi koje gosti koriste leti. Tu su dva vodena tanka koja izgledaju kao amfore (1.000 i 1.500 l). Oni se koriste za zalivanje bašte i ispiranje toaleta u prostoriji za doručak i dnevnom boravku. Gosti takođe mogu koristiti 10 bicikala besplatno za vožnju Parizom.
„Naša filozofija je da je sve uključeno u cenu noćenja. Nema puno dodataka koje gost treba platiti“. Ako gost želi kafu popodne, ona je takođe uključena u cenu. „Rezultat je da gosti rezervišu kod nas obično 3 noći u poređenju sa 1.8 noći koje su uobičajene u centru Pariza“, objašnjava Laval. Nije bitno da li su u pitanju jedna ili dve osobe – cijena je ista. „Popunjenost je u proseku 1.5 gostiju“. Sa 4.000 rezervacija godišnje za 34 sobe, to je oko 6.000 gostiju i 12.000 noćenja.
Hotel se greje na gasni bojler, koji je najefikasniji tip centralnog grejanja na gas. Samo LED i niskoenergetske sijalice se koriste za osvetljenje prostorija. Plan je da se postepeno zamene sve sa LED sijalicama jer su one mnogo bolje za okoliš i ne sadrže merkur.
Izložbe umetnosti se organizuju u prostoriji za doručak koja gleda na baštu. Prostorija je u obliku slova L i ima 10 stolova za 2 ili 4 osobe. Dok gosti uživaju u svom organskom doručku mogu posmatrati slike. Izložbe se menjaju svaki mesec i oko 40 lokalnih umetnika tu prezentuje svoj rad. Osim toga Laval za 12 njih nudi šansu svake godine da prodaju svoje radove. „Umetnici mogu koristiti sve zidove besplatno i naš jedini uslov je da cene budu prihvatljive“. Koncerti u bašti tokom toplih meseci su drugi način na koji promovišu umetnost. On je, takođe, od hotela napravio neku vrstu besplatnog tržišta za organsko povrće: dva puta sedmično oko dva tuceta papirnih vrećica punih voća i povrća su izloženi na stolu u prostoriji za doručak. Sve imaju imena na sebi tako da ljudi mogu doći i videti šta su naručili. „Ljudi iz susedstva su zadovoljni da vide recepciju našeg hotela otvorenu svaki dan i noć tako da mogu doći i pokupiti svoju narudžbinu kad god im odgovara. To je važno u gradovima poput Pariza gde ljudi rade puno i noću i danju“.
VIše na: www.solarhotel.fr/en/
Preuzeto sa: organsko.org