Претрага
Претрага

Insekti kao alternativa klasičnoj ishrani

Procenjujući da će broj stanovnika na planeti do 2025. dostići devet milijardi, FAO organizacija se pre desetak godina zainteresovala za traženje alternativnih izvora hrane. Najozbiljnija...

skakavac
Galenika

Procenjujući da će broj stanovnika na planeti do 2025. dostići devet milijardi, FAO organizacija se pre desetak godina zainteresovala za traženje alternativnih izvora hrane.

skakavac

Najozbiljnija istraživanja usmerena su na proučavanje mogućnosti da se u svakodnevne obroke uvedu različiti insekti. Ekipe stručnjaka entomologa, agronoma, nutricionista okupile su se oko Instituta u Vagenigenu u Holandiji i „Nordijske laboratorije za hranu“ u Danskoj sa ciljem da ispitaju nutritivnu vrednost insekata i osmisle meni kojem bi se lako prilagodili ljudi širom sveta. Nedavno je, kako prenosi list Gardijan, u Vagenigenu organizovana degustacija ovih proizvoda, a u promociju ishrane insektima od samog početka istraživanja uključen je jedan od najpoznatijih restorana u Danskoj.

Ideja o značajnijem uvođenju insekata u obroke došla je zahvaljujući njihovoj važnoj ulozi u ishrani stanovnika centralne Afrike i delova Azije. Takođe, postoje dokumenti koji potvrđuju da ovakav način ishrane nije nov ni na evropskom kontinentu i da je bio prisutan u staroj Grčkoj i Rimu. Domestifikacija različitih životinjskih vrsta i razvoj tradicionalnog stočarstva doveo je do promene navika u jelu.

U prilog upotrebi insekata govore i činjenice da oni u kratkom vremenskom roku produkuju ogromnu količinu organske materije, ne zahtevaju puno prostora za uzgoj, kao i da su bogati hranljivim materijama. Takođe, njihovom upotrebom, kako smatraju stručnjaci, značajno bi se smanjilo zagađenje zemljišta i vode, kao i emisija štetnih gasova u atmosferu, što su problemi koji se trenutno vezuju za intenzivno stočarstvo.

Istraživanja su pokazala da insekti sadrže mnogo proteina i bogati su esencijalnim mikronutrijentima poput gvožđa i cinka. Takođe, 12 puta bolje koriste hranu i produkuju veću telesnu masu u poređenju s govedima. Mnogi od jestivih insekata su otporni na nedostatak vlage i treba im znatno manje vode nego drugim životinjama.

Jedna od mogućih upotreba insekata mogla bi da bude i u ishrani domaćih životinja. Naime, upotrebom proteina proizvedenih na ovaj način, mogli bi da se zamene oni poreklom iz soje i ribe, a ujedno bi više prinosa sa njiva ostalo za ljudsku upotrebu.

Još jedna, ne manje važna uloga insekata može da bude u preradi otpada i stajskog đubriva.

Do danas je detektovano oko 1.900 jestivih vrsta insekata, a taj broj i dalje raste. Postoji i mnogo načina njihove pripreme, bilo kao posebnih jela, bilo u kombinaciji s nekim drugim namirnicama. Oni koji su imali prilike da ih probaju tvrde da su lepog ukusa na koji se ljudska čula lako navikavaju. Međutim, gađenje prema insektima je u pojedinim delovima sveta toliko veliko da je teško zamisliti promenu navika u ishrani u ovom pravcu. Ipak, ako se u obzir uzmu sve navedene prednosti o ovoj alternativi vredi makar razmisliti.

Autor: Aleksandra Milić

Izvor: „Poljoprivrednik“

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno