Kontrola setve uz elektronski uređaj koji detektuje problem za par sekundi

uredjaj za elektronsku kontrolu setve

Elektronska kontrola setve omogućava brzo signaliziranje u slučaju problema. Korišćenjem uređaja dobijamo informacije koje su važne za proces rada i održavanje sejalice

Da li ćemo setvu uraditi kvalitetno zavisi od niza faktora, a jedan je adekvatno pripremljena sejalica. Ukoliko koristimo „vremešnu“ sejalicu u toku setve može doći do propusta, što implicira mogućnost smanjenja kvalitetnog prinosa. Korišćenjem uređaja za kontrolu setve možemo jednostavno da rešimo problem. Princip rada ovog uređaja objašnjava Milenko Đurić, savetodavac za ratarstvo, PSSS ,,Poljosavet“ doo Loznica.

Uređaj za elektronsku kontrolu setve poboljšava kvalitet setve okopavina

Setva kukuruza, soje i drugih ratarskih kultura obavlja se pneumatskim sejalicama koje su stare 10-30 godina. Zbog visokih troškova u proizvodnji ratarskih kultura propusti koji se naprave u setvi drastično utiču na proizvodnu vrednost kukuruza i soje.

Sejalica mora biti adekvatno pripremljena za setvu. Osnove dobre pripreme sejalice čini:

  1. provera pohabanosti vitalnih delova i njihova zamena,
  2. ispravnost mehanizma za podešavanje skidača semena,
  3. postavljanje setvenih ploča sa odgovarajućim brojem otvora za svaku kulturu,
  4. provera zategnutosti remena ventilatora,
  5. ispravnost creva za dovod vazduha,
  6. broj obrtaja na kardanu treba da je 540 i
  7. ispravnost mehanizma za podešavanje gustine sklopa.

Da bismo svojim sejalicama starijeg datuma zadovoljili savremene zahteve pri setvi ratarskih kultura i smanjili rizike od nekvalitetnog obavljanja posla davaoci usluga sejalicama mogu da na svoje sejalice ugrade uređaje za elektronsku kontrolu setve. Elektronska kontrola setve omogućava brzo signaliziranje u slučaju problema, ističe savetodavac.

Uređaj za kontrolu setve aktivira alarm za 3-4 sekunde

Princip rada ovih uređaja je takav da seme koje pada sa setvene ploče registruje infracrveni senzor čiji se signal prati na kontrolnom uređaju postavljenom u kabini traktora, navodi Đurić. Uređaj u kabini traktora ima pokazivače najčešće za 6 redova jer su četvororede i šestorede sejalice najzastupljenije kod naših proizvođača. Prolaskom semena pored senzora u kabini se pali i gasi zelena dioda za svaki red. Ukoliko u roku od 3 do 4 sekunde ne prođe ni jedno seme pali se crvena dioda za red u kom je došlo do zastoja i aktivira se zvučni alarm.

setva-prolece 2

Na ovaj način se detektuje bilo koji problem koji može da dovede do zastoja u setvi poput toga da li se setvena ploča okreće ili ne, pucanja creva vazduha, zagušenja raonika, nepravilnog rada skidača semena, nedovoljnog pritiska vazduha, nestanka semena i drugih problema koji mogu da se jave u radu.

Svi delovi uređaja koji se postavljaju na sejalici su otporni na vodu i ne moraju da se demontiraju na kraju sezone. Napajanje ovog uređaja je preko električne instalacije na traktoru.

Proizvođači mogu da ugrade i uređaj za kontrolu setve koji može da meri urađenu površinu, dodaje savetodavac PSSS Đurić. Na ovom meraču se meri i površina parcele a takođe se memorišu i sve parcele koje su urađene u toku dana ili sezone. Ovakve informacije su vrlo bitne proizvođačima zbog samog rada i održavanja sejalica kao i opredeljenja za dalja ulaganja u sejalice bilo nabavkom novih ili daljom modernizacijom starih.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede